Публикация

Ставните проблеми вече не гледат ЕГН-то

Интервю с доц. Тройчо Троев, началник на Клиниката по физиотерапия и рехабилитация на ВМА.


Доц. Троев, вашата медицинска област е стара колкото човечеството, но какво можете днес, което е било немислимо допреди 30-40 години?
Самият термин „физиотерапия” произлиза от старогръцки и означава ‘лечение с естествените фактори на природата’ – слънце, въздух, климат, вода. После се появява лечението с ниско-, средно-, и високочестотен ток, ултразвук и т.н. Едва ли има област в медицината, в която физиотерапията да няма приложение – особено при наличие на болка. Преди няколко десетилетия например не се правеха ендопротези. Сега при коксартроза или изразена гонартроза се слагат нови стави. Оперативно се сменя и раменната става. След което задължително се прави рехабилитация, за да се възстанови движението на ставата изцяло. Също при всички сърдечни операции, при инсулт, и то още в острия стадий, за да може пациентът да се ресоциализира. Дори и да не възстанови всички предишни възможности, да може да се обслужва.

Възрастта ли е фактор №1 за ставните оплаквания?

Почти всеки втори-трети човек след 50-годишна възраст страда от гонартроза. В началото болките са по-слаби и търпими, после се засилват – това е едно наистина много често срещано страдание. Освен възрастта фактори за поява на артрозните заболявания са спортните микротравми, тежкият физически труд, работата на открито и във влага. Прави впечатление подмладяването на тези страдания. Никак не е рядко при 40-годишни да има вече изразени промени в ставите. Не бива да се подценяват като причини неправилното хранене, пушенето, голямата консумация на кафе, алкохол, стресът, липсата на профилактика.

Кога и как да реагираме, за да не се задълбочи проблемът?
Човек трябва да има елементарна здравна култура и при появила се болка в ставата да отиде при своя лекар. Той ще го насочи към специалист, да се направи снимка, да се установи в какъв стадий е заболяването и да се започне медикаментозното лечение с много актуалните в момента протектори и успоредно - с физиотерапия.

-brr-

Протекторите се взимат продължително - за да се запази хрущялът в ставата. И ако два пъти в годината се направи физиотерапевтичен курс, то процесът може да се стопира. Човек има ли желание, може да направи немалко за себе си като самопрофилактика, за да съхрани ставния хрущял. Първото е движение - 3-4 километра дневно, за препоръчване сутрин, дава отлични резултати при костно-ставните и при метаболитните заболявания. Другото е добро хранене, спиране на цигарите, ограничаване на кафето и алкохола.

При ставна болка движението се ограничава неусетно.

Никога не забраняваме движението. Но при засягане на колянна става препоръчваме то да е по равен терен. Не катерене и слизане по планински склонове, нито качване по стълби. Тук искам да вмъкна, че движението е и най-доброто средство за лечение на остеопорозата. Много важно е културата да се движим да се гради от най-ранното детство. Положително е, че отново се правят детски градини с басейни. Това е много важно – защото зачестиха гръбначните изкривявания при децата.

Докъде се простират възможностите на лечебния масаж?
Първо, релаксира мускулатурата, подобрява кръвоснабдяването и лимфотока, подпомага прочистването от токсините в организма. Чрез масажа също така можем да внесем някои вещества, които намаляват болката и тонизират общото състояние. Тук говорим за употребата на доказани препарати, какъвто е Неокс. В клиниката имаме отличен опит с него. Тъй като е изцяло на натурална основа, с билки по рецептите на Аюрведа, не предизвиква алергия или други странични явления. Той въздейства чрез естествени биологични фактори, като прониква много добре чрез кожата дълбоко в тъканите. Ако след това с него се проведе и физиотерапевтична процедура, ефектът ще бъде още по-добър. Най-добре от този лечебен масаж се повлияват остеоартрозите на гръбначния стълб – като се започне от шийния отдел, торакалния, лумбалния, при ошипявания.  При вертеброгенно главоболие (свързано с проблеми в гръбначния стълб) масажът дава чудесен ефект. Също при болестта на Бехтерев, при неврози, за тонизиране на нервната система.

След колко масажни сеанса има облекчение?

При масажите и изобщо при физиотерапията, за да има ефект, се правят 10-15 последователни процедури. Лечението с физиотерапевтичните методи е и сравнително евтино. Нашата клиника е достъпна за всички граждани, като с направления работи диагностичният център. От възможностите на клиниката може да се възползват и пациенти без направление от специалист. Американските колеги казват – един правилно и навреме вложен долар в рехабилитация се възвръща 26 пъти. Но профилактиката е много важна – да няма обездвижване, правилно хранене (4-5 пъти дневно, но малки количества), всеки качен килограм товари първо тазобедрената става, после коленните и глезенните. А всяко намаляване на теглото отдалечава гонартрозата, коксартрозата, диабета и много други заболявания.






Коментари