Публикация

Защо някои части на тялото се свиват?

Специалисти обясняват възрастовото свиване на някои части на тялото и как да го предотвратим...


СЪРЦЕ
С достигането на средна възраст сърдечният мускул започва да се свива средно с 0.3 грама на година, което се отразява на способността му да изпомпва кръвта до всички части на тялото.
Американски учени от университета „Джонс Хопкинс” откриха, че след 45-годишна възраст всяка година скоростта, с която сърцето се свива и отпуска, намалява с от 2 до 5%, а количеството кръв, което сърцето изпомпва, намалява с 9 милилитра на година.

Това води до повишаване на кръвното налягане, от което сърдечните мускули се затрудняват с изпомпването и те се удебеляват. Уголеменото сърце се кръвоснабдява по-слабо и може да стане податливо на инфаркт, посочват кардиолозите.

ПРЕВЕНЦИЯ: Както всички мускули, така и сърцето укрепва и се свива по-малко, ако се упражнява.

Динамичната физическа активност - като ходене, изкачване на стълби, градинарство, енергична домакинска дейност, танцуване или гимнастика, помага за съхраняването на сърцето. Достатъчна е една енергична 40-минутна разходка 5 пъти седмично.

ПОЛОВИ ОРГАНИ
Както мъжките, така и женските полови органи се свиват с възрастта.

При мъжете това се случва по 2 причини. Първата е, че по миниатюрните артерии в половия член се натрупват плаки, които затрудняват притока на кръв. Нарушеното кръвообращение води до атрофия на тъканите. Мускулите започват да отслабват и членът започва да губи от дължината и дебелината си.

-brr-

Втората причина е постепенното натрупване на относително нееластичен колаген в разтегливата фиброзна тъкан, която прави възможна ерекцията.

Според сексолози от Сан Диего, ако на 30 години дължината на члена в състояние на ерекция е 15.2 см, на 60 или 70-годишна възраст тя може да е 12.7 или 13 см.
 
С възрастта тестисите също започват да се свиват – с по 1 сантиметър в диаметър между 30 и 60 години.

При жените промените са свързани с намаленото ниво на естроген през менопаузата, което води до намаляване на кръвоснабдяването в областта на половите органи. Матката също се свива до размерите на матката на момиче преди пубертета, защото организмът регистрира, че тя вече не е активен орган и той пренасочва усилията си да поддържа други активни органи.

От спадането на естрогена млечните жлези и тъканите, които произвеждат мляко, се свиват и се заместват от мазнини и гърдите губят от обема си. Освен това, с остаряването на кожата и връзките, които поддържат гърдите, води до тяхното увисване.
 
ПРЕВЕНЦИЯ: Здравословната нискомаслена диета е полезна както за сърцето, така и за половите органи на мъжете, защото здравите артерии означават по-силен приток на кръв към половите органи.
 
Освен да носят подходящ сутиен, жените не са в състояние да направят почти нищо друго за гърдите си. Някои специалисти твърдят, че редовният секс може да забави процесите на свиване, защото той подобрява снабдяването на половите органи с кръв и кислород, от което те се свиват по-малко.
 
-----------------------------------------
Очаквайте продължение.

Част 1 може да прочетете тук.


Коментари