Публикация

Мозъкът, интернет и социалните мрежи

Има сериозни основания да се смята, че контактуването във виртуални социални мрежи може да доведе до промени в мозъка.


До този извод са стигнали специалисти, които са анализирали ползватели на Facebook. Както предаде БиБиСи, учени са провели изследване с участието на 125 доброволци, активни почитатели на социалните мрежи. Мозъкът на всеки от тях бил сканиран.

Резултатът бил поразителен – хората, при които определени участъци от мозъка са по-големи, имат и повече приятели във Facebook. При това учените взели предвид не само виртуалните, а и реалните приятели на участниците в експеримента. Впоследствие изводите били проверени още веднъж при друга група доброволци.

Специалистите от Университетския колеж в Лондон съобщили, че са открили няколко области в мозъка на хората, ползващи социалните мрежи, които се оказват свързани с броя на приятелите им.

Все още в откритието има много неизвестни. Изследователите засега не могли да установят дали някои участъци от мозъка се увеличават под въздействието на социалните мрежи, или хората с определена структура на мозъка са по-предразположени към приятелски отношения.

Учените се надяват, че нови изследвания ще покажат дали мозъкът на човека действително може да се променя и приспособява към нови социални явления.

Коментари