Публикация

Защо губим енергия с възрастта?

Нивата на ензима, който защитава клетките от оксидативния стрес, намалява с напредването на възрастта, показва ново проучване.


Откритието може да обясни защо хората губят енергия с възрастта и може да насочи медицината към нови диети или фармацевтични продукти, които да забавят процесите на стареене.

Изследователите открили, че когато окислителните агенти атакуват енергийните центрове на младите клетки, клетките реагират като търсят помощ от ензима, който разгражда и премахва повредените протеини.

Тъй като клетките остаряват, те губят способността да мобилизират полезния ензим, поясняват учените.

Той защитава митохондриите - миниатюрни частички в клетката, които преобразуват кислорода в енергия. Превръщането не винаги е успешен процес - понякога кислородът „изтича” и се комбинира с други елементи, което води до създаването на вредните оксиданти.

Окисляването е процесът, който стои зад ръждата и развалянето на храната. В тялото окисляването може да повреди или унищожи почти всички тъкани. Ензимът премахва окисляващите протеини от митохондриите, а също играе и важна роля в създаването на нови митохондрии.

Способността на този ензим да се активира от стрес (оксидативен) е много важен компонент от цялостната устойчивост на стрес, допълват учените.

Проучването е публикувано в The Journals of Gerontology.

Коментари