Публикация

Спортът подобрява живота при диабет

Физическото натоварване е много полезно за укрепване на сърдечно-съдовата система и мускулите, но се оказва, че от умерен спорт особено се нуждаят хората, страдащи от захарен диабет.


Неотдавна в САЩ се проведе комплексно изследване, имащо за цел да установи как редовните силови и аеробни тренировки и подобряването на физическата форма влияят върху развитието на диабета. Участниците в експеримента в продължение на 9 месеца се занимавали със спорт по 140 минути в седмицата.

Времето било разделено поравно между аеробни упражнения (ходене или плуване) и силови натоварвания в тренажорната зала. В резултат било установено, че нивото на гликирания хемоглобин при участниците в експеримента се е снижило значително, от което учените правят извода, че мускулите се явяват нещо като гъби, всмукващи захарта от кръвта.

Редица изследвания, проведени по-рано, също довели до извода, че максимален ефект се постига именно при комбиниране на аеробни упражнения и силови натоварвания.

При оптимално ниво на физическо натоварване хората имат всички шансове да се научат напълно да контролират не само нивото на захар в кръвта си, а и цялото заболяване.

Коментари