Публикация

Агресивният грим отблъсква

Спомняте ли си модата в грима от началото на 90-те години? Напластеният в силно розово фон дьо тен или прекалено очертаните с тъмнокафяв, та дори и черен молив устни...


Тънките, силно оскубани и отново изписани вежди. Цялата тази нелепа визия остана в миналото десетилетие и днес ще се наложи да забравите за нея. Не само за да бъдете в крак с модата, но и да не изглеждате смешно.

Тенденциите в макиажа, както и при дрехите, се менят. Въпреки това много жени не отчитат този факт и продължават да се гримират така, „както те си знаят”. Все пак целта на декоративната козметика е да работи в наша полза, да прикрива недостатъците, да подчертава предимствата, а и да тушира натрупаните годинки. За да не получим обратния ефект и да избегнем неприятните последствия, поискахме няколко съвета от професионалния гримьор Марина Чанева.  

Първата от най-често срещаните грешки е при избора на фон дьо тен. „Правилният цвят е този, който се слива изцяло с цвета на кожата ни. В никакъв случай не трябва да е по-тъмен”, предупреждава Марина. Най-добра преценка ще добием при проба отстрани на челюстта, а не на обратната страна на китката, тъй като там кожата е по-различна.

„Разбира се, може да подобрим естествения оттенък на лицето, ако той е сивкав и придава уморен вид, чрез използване на леко розовеещ цвят, който да придаде по-свеж и здрав вид, но същевременно се придържаме към цвета на кожата”, продължава специалистката. След като вече сме избрали цвета,  идва ред на консистенцията – колкото повече несъвършенства имаме за цел да прикрием, толкова по-плътен трябва да бъде фон дьо тенът.

Задължително е изборът да бъде съобразен и с типа кожа. Младите момичета биха могли да използват тонален крем с много лека текстура. Той не прикрива недостатъци, а изравнява тена на лицето и придава сияен вид. Дамите в напреднала възраст трябва да внимават при нанасянето на фон дьо тена. Колкото по-плътен е слоят, толкова и годинките растат.

Възможно най-тънък слой се нанася в зоната около очите, а пудрата там задължително се избягва, тъй като тя  допълнително подчертава бръчките.
За по-добра основа на грима и за хидратиране на кожата не забравяйте първо да нанесете подходящ дневен крем.

Ако искате да придадете бронзов загар на лицето си, използвайте пудра, нанесена върху носа, скулите, брадичката, челото и деколтето. Както фон дьо тена, така и пудрата има разновидности - прахообразна, кремообразна или във вид на цветни малки топчета с различни отблясъци. Независимо каква ще изберете, тя трябва да е същия цвят като фон дьо тена.

-brr-

Основна грешка в макиажа, която често се допуска, но е абсолютно неприемлива, е съчетаването на наситени устни с наситен очен грим. С други думи казано, акцентът трябва да пада или върху очите, или върху устните. Силен грим предполага бледи устни и обратното – сочни червени устни с лек очен грим. Може да замените червилото с гланц, който да придаде допълнителна чувственост.

Бъдете внимателни с употребата му, за да не добиете вид на току-що погълнали мазна баничка. Ако пък заложите на алените устни, имайте предвид, че размазано червило извън контурите на устните прави вида ви вулгарен. Очертаването им с тъмно кафяв молив е запратено в миналото, но пък може да ползвате молив, чийто цвят се слива с този на устните.

Четката ще ви позволи по-прецизно нанасяне на червилото.
Блестящата козметика и изобилното й използване се сблъскват с днешните представи за перфектна визия. Все пак при някое по-специално вечерно парти бихте могли да си позволите известна доза блясък, без натрапчиво да се набива на очи. Достатъчно е дискретно да проблясва в притъмнената обстановка.

Всички мечтаем за дълги и изящно извити мигли, с които да пърхаме свенливо. Не бива обаче да прекаляваме със спиралата. Наслагването води до сплъстяване на миглите и загрозяване на очите.
За добре поддържаните дами е задължителна старателната ежедневна грижа за веждите. Важно е да се избере правилната линия, която да е в синхрон с формите на лицето.

Прекалено оскубаните вежди, актуални в миналото десетилетие и придаващи един постоянно учуден израз на лицето, днес са изместени от по-гъстите и естествени форми. Удебеляването и изрисуването им с черен молив също е демоде. Ако са прекалено тънки и желаете да ги удебелите, може да го направите, използвайки специални сенки за вежди или пък молив, два-три тона по-светъл от цвета на косата ви.

Коментари