Публикация

Открийте магията на гъбите

Гъбите не са само вкусни, но и много здравословни. Те са пълни с протеини, витамини и минерали, аминокиселини, антибиотици и антиоксиданти.


Различните ястия, към които се добавят гъби (паста, омлети, пици, сосове), стават много по-ароматни и вкусни.

Ето някои от здравословните качества на гъбите:

- Bитамините от група В са от основно значение за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която организмът изгаря, за да си осигури енергия.  Те помагат и за усвояването на мазнините и протеините.

- Гъбите съдържат много B2 и B3. В тях няма никакви мазнини и холестерол, а съдържанието на въглехидрати е много ниско. Фибрите и някои ензими в гъбите помагат за понижаване на холестерола. Високото съдържание на постни протеини в тях също допринася за изгарянето на холестерола.
 
- Гъбите са изключително подходяща храна за диабетиците. В тях няма мазнини, холестерол, съдържанието на въглехидрати е много малко, а на протеини, витамини и минерали, вода и фибри - много високо. Нещо повече, в гъбите има естествен инсулин и ензими, които помагат за разграждането на захарта и нишестето в храната.
 
- Мощният антиоксидант ерготионеин, който се съдържа в гъбите, предпазва много ефикасно от свободните радикали и също повишава имунитета. Освен това в гъбите има естествени антибиотици (подобни на пеницилина), които пазят от бактериални и гъбични инфекции.

- Единствено гъбите сред зеленчуците съдържат витамин D в годен за консумация вид.

- Те са богати на калций (полезен за костите), желязо (лекува анемия), калий (намалява кръвното налягане) и селен.

- Най-добрият източник на селен са животинските протеини. Затова консумирането на гъби е подходящ начин за вегетарианците да си набавят селен.
 

Коментари