Публикация

Кулинарна атака срещу настинка и грип

Хората непрекъснато са под обсадата на милиони вируси и бактерии. Имунната система е оръжието, което ще ни помогне да се справим с агресорите. Нейната работа обаче до голяма степен зависи от това как и с какво се храним.


Повечето продукти съдържат веществата, необходими за укрепване на имунитета. Механизмът им на действие и ефектът са различни, затова те взаимно се допълват. Дефицитът само на един елемент може да направи сериозна пробойна в сложната система, която защитава организма ни. Затова трябва да внимаваме какво е менюто ни, особено в сезона на грипа.

Да започнем с витамин А. И то не защото е първата буква от азбуката, а защото е най-главният. Витамин А стимулира растежа на клетките и участва в образуването на левкоцитите, поддържа в добро състояние първата бариера срещу болестотворните вируси - епителът и лигавицата. Допълнителен плюс е, че този витамин е и антиоксидант.

Източниците на витамин А са предимно от животински произход. В големи количества той се съдържа в млякото, сметаната и маслото, но най-много – в рибеното масло. Ако не понасяте миризмата му, яжте печена мазна риба, месо на скара или яйца.

В плодовете и зеленчуците се съдържа провитамин А (бетакаротин). Той може да се превърне в организма в ценния витамин А, ако е придружен от сметана или масло. Но каротинът и сам укрепва имунитета. Затова специалистите съветват да си осигурим в достатъчни количества и животински витамин А и растителен бета-каротин.

Негови източници са зелените, оранжевите и жълти плодове и зеленчуци - моркови, тиква, чушки, спанак, манго, райски ябълки. Много каротин има в магданоза, броколито и копъра. Дневната норма е 15-30 мг (два големи моркова). Що се отнася до мултивитамините в аптеките, във всички тях би трябвало да има и витамин А, и бетакаротин.

-brr-

Витамин С е най-популярното оръжие за борба с настинките. Многобройни изследвания доказват, че той участва в производството на интерферон, който е щит срещу болестите. Витамин С също е от групата на антиоксидантите, но има и друга функция – предпазва другите витамини (в това число А и Е) от разпадане.

Не чакайте носът ви да потече и температурата ви да скочи. Докато сте здрави - пийте чай от шипки или с лимон, сок от портокали или прясно зеле. Свикнете всеки ден да изяждате по един портокал или киви, голяма порция спанак или цветно зеле. Колкото по-малка е термичната обработка на продуктите, толкова по-полезни са те. Витамин С е много капризен и трудно се съхранява при готвене. Шампиони по съдържание на този витамин са зелените чушки, касисът и т.н.

Друг антиоксидант, който е прекрасно средство срещу грипа и настинките, е витамин Е. Той защитава клетките от свободните радикали, като ги неутрализира. Най-богати на витамин Е са бадемите, царевичното олио, рибеното масло, лешниците, слънчогледовите семки и др.

Още един воин от бързата помощ за укрепване на имунитета е цинкът. Както и витамин С, той се препоръчва още при първите признаци на настинка и грип. Богати на цинк са морските продукти, особено стридите.

апвайте морски дарове поне веднъж в седмицата. Това ще ви помогне да поддържате защитните сили на организма си. Много цинк има в говеждото и черния дроб, а хората, които не обичат месо, могат да хапват орехи и семки, особено тиквени, да си готвят супа от грах или салата от пшенични кълнове.Коментари