Публикация

Силният мъж и седемте здравни гряха

На 11 ноември в МБАЛ „Свети Мина” – Пловдив, ще бъде разкрит първият кабинет „Силният мъж”. Инициативата е на д-р Тотко Найденов, който преди по-малко от месец издаде и поредната си книга с това заглавие.


Книгата „Силният мъж” описва мъжките здравословни проблеми в напреднала възраст – еректилна дисфункция, уголемена простата, затлъстяване, метаболитен синдром, повишено кръвно налягане, повишена кръвна захар, дископатии. Дори и разбитата психика. Мъжете, които наричаме „силен пол”, два пъти повече от жените се самоубиват, живеят 7 години по-малко, казва д-р Найденов.

В София и Пловдив ще бъдат разкрити кабинети „Силният мъж”, които ще се занимават с проблемите на мъжа. Предстои създаване и на „училище”, в което ще се сложи акцент на душевните терзания на силния пол, отношението му към жените, което според д-р Найденов е такова, „каквото към живота”.


Българинът силен мъж ли е?
Не е силен мъж. Българският мъж е кекав мъж. Просто да го ожалиш. Много боледува, живее 7 години и 2 месеца по-малко от жената. 70 години е средната продължителност на живота на българския мъж, а 77 години на българската жена. Всички болести с изключение на остеопорозата и камъните в жлъчния мехур нападат по-често мъжа. Два пъти повече се самоубива, което означава, че има и разстроена психика. Българският мъж има неуравновесено психично здраве, не се грижи за себе си.

Не посещава редовно лекар, не се движи, много е затлъстял и т.н. Като гледам по улицата всеки трети мъж има метаболитен синдром. Това означава увеличена коремна обиколка, повишено тегло и кръвна захар, кръвно налягане и холестерол. Това представлява риск за сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения – инфаркт и инсулт. Егото на мъжа е сексът, но той трябва да се грижи, да внимава и за другите компоненти на своето здраве. Да се храни рационално, изключително важно е да не пуши, или да пуши много малко, да се движи и да обича живота.  

Седемте здравни гряха, за тях става въпрос?
Да. Както има седем смъртни гряха, така си позволих да формулирам седемте здравни гряха. Това са, ако се съгласите с мен, тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, употреба на алкохол и употреба на наркотици.  

Д-р Найденов, защо се страхуват мъжете да признаят здравословните си проблеми и да потърсят лекарска помощ?
Да, мъжът е страхлив. Много по-страхлив от жената. Рядко ходи на лекар, не обича да се оплаква, и влиза в кабинета едва, когато съответната болест е напреднала. Мъжът смята, че разбира от футбол, секс, че е неотразим мачо, всички жени го харесват и желаят, че няма проблеми с ерекцията, но след 50-та годишнина – за съжаление – повечето от мъжете вече имат проблеми. Над 50 процента от мъжете над 50 години имат до известна степен простатна хиперплазия, а ¼ от над 80-годишните вече развиват рак на простатната жлеза.

-brr-

Който, за щастие, се развива много бавно и когато бъде диагностициран навреме, се лекува успешно. Както и хиперплазията. Искам да подчертая, че не трябва да се прибягва до самолечение, защото не може да се знае какво е. А симптомите са едни и същи – затруднено уриниране, ставане през нощта няколко пъти по малка нужда. В такива случаи трябва да посети уролог, а не да гледа рекламите по телевизията и да пие това, което се рекламира.

В книгата има част, посветена на изневярата и партньорството. Може ли да се отговори на въпроса – защо изневерява мъжът?
Мъжът е полигамен. Природата го е създала такъв. Виждате, че един лъв води прайд от 7-8 лъвици, петелът води 10 кокошки, еленът – стадо от 7-8 кошути. Ние също сме животни, само че имаме разум. За силния мъж святото нещо е семейството. Ако има мимолетните връзки – това е негов избор, трябва да останат неузнати. Силният мъж не може да наранява жената, която му е родила децата. Силен мъж означава отговорност – преди всичко към семейството, своето здраве, дори и Родината – колкото и изтъркано да звучи това понятие.

Мит ли е прословутата сексуалност на балканския мъж и в това число на българския силен пол?
Разбира се, че е мит. Честно казано, едва ли сме най-добрите. Това е по-скоро избиване на комплекси. По важно е мъжът да се интересува от своето сексуално здраве. Неговото първо „Аз” в много случаи е точно неговият секс. За това всеки мъж над 50 години трябва да внимава  и да обръща внимание и на другите фактори, които имат отношение към общото му здраве. Затова и движението, което искам да създам – в това число - кабинетите, училището..., ще имат три призива – Любов, движение и радост!

В книгата си говорите и за интереса на мъжете към собствения им пол. Какъв е отговорът на въпроса, който поставяте – „Мъже ли са гейовете?”?
Разбира се, че са мъже. Хомосексуализмът е педерастия при мъжете и лесбийство при жените. 3 до 6 процента в една средностатистическа страна са хомосексуалисти. Те са най-вече в скандинавските държави и Англия. У нас се счита за много обидно, ако се каже, че някой депутат бил хомосексуалист. Защо да не е? За мен, а и за колегите лекари, перверзия е, когато има насилие, когато се причинява болка или унижение, използва се служебна или финансова зависимост.  

Майката каква роля има при изграждането на един силен мъж. Маминото синче може ли да стане силен мъж?
Маминото момче не може да стане силен мъж. Много от мъжете до края на живота си не могат да се откъснат от майките си. Те са страхливи, не могат да бъдат самостоятелни, не могат да вземат самостоятелни решения. А това всъщност отличава силните от слабите мъже. Но всичко зависи от възпитанието и от това как майката ще възпита своето момче.

Има една приказка, че до всеки силен мъж стои силна жена.

Да, така е, но и до всеки слаб мъж, стои слаба жена. Аз сега пиша книга, която ще е огледална на тази. Ще се нарича „Нежната жена”. В живота на мъжа е много важна партньорката. Точно от жената зависи как мъжът ще се представи в леглото. Но пък, ако не се представя добре, това не означава, че трябва да обвинява партньорката. Мъжът с разбита психика, дори да е физически здрав, не може да бъде добър в леглото. За това е важно мъжът да се грижи за себе си и своето физическо и психическо здраве, за да бъде силен мъж!

Имате намерение 30 ноември, когато отбелязваме Андреевден, да бъде обявен за празник на силния мъж.
Да. Защото Андрей означава мъжествен, а Свети Андрей е първозвани. Силният мъж  винаги води. Той е водач!


Коментари