Публикация

Вредни ли са мобилните телефони или не?

Според учените няма пряка връзка между ползването на мобилни телефони и риска от ракови заболявания.


Последното изследване на евентуалната зависимост е направено от датския Институт по ракова епидемиология. Специалистите проучили живота на 350 хиляди души, които редовно са ползвали мобилни телефони в продължение на 18 години.

Изводът бил категоричен – шансът да се разболеят от рак на мозъка при участниците в допитването не е по-висок, отколкото при всички останали хора. От 358 403 ползватели на GSM-и при 356 се появило заболяването, при 846 се развили други форми на рак на централната нервна система. Тези цифри съответстват на средностатистическите показатели и не са по-различни от обичайната статистика.

Учените ще продължат работата си, за да се убедят, че няма опасност ракът да се развие в по-дългосрочна перспектива. Световната здравна организация се отнася към вредата от мобилните телефони както към вредата от кафето – рискът пряко не е доказан, но и не може напълно да бъде изключен.

Британското министерство на здравеопазването, както и преди, препоръчва на лица до 16-годишна възраст да не прекаляват с мобилните телефони и да свеждат разговорите до минимум. Въпреки че именно в тази държава специалистите бяха едни от първите, които доказаха, че няма връзка между честото говорене по GSM и рака на мозъка.

Коментари