Публикация

Има ли „безобидна” детска кашлица?

Интервю с д-р Клара Балджиева, педиатър.


Д-р Балджиева, малките деца много често кашлят. Има ли „безобидна” кашлица и как родителите да я разпознаят?
Ако детето кашля, задължително трябва да бъде прегледано от лекар. Също като температурата, кашлицата е рефлекторна, защитна реакция, чрез която организмът се опитва да очисти дихателните пътища от попаднали чужди частици или микроорганизми. Може дори да е вдишало едно чуждо тяло и това да бъде причина за кашлица.

Ако има внезапна кашлица, трябва веднага да се потърси лекар. Важно е родителят да отговори подробно на насочващите въпроси на лекаря, което ще подпомогне преценката за причината и естеството на кашлицата.

Разпитваме каква е кашлицата – дрезгава като при ларингит, лаеща като при т.нар. псевдокруп, или има и свиркане в гърдите. Важно е и кога кашля детето – дали през деня, или през нощта. Така че родителите трябва да наблюдават и да опишат кашлицата пред лекаря в детайли.

Какво да предприемат родителите до консултацията с лекаря?

Съветвам да не се дават никакви лекарства, без детето да е прегледано от лекар. Може да се дадат много течности, различни чайове в зависимост от това дали детето е по-голямо и дали ще ги иска. Чайовете не е задължително да бъдат топли. Много помага отвара от цели дюли. В никакъв случай да не се пристъпва към самолечение. А това става често, особено при хомеопатичните лекарства.

Тази седмица в кабинета ми дойде дете на 18 месеца и майката извади флакончета с 8 хомеопатични средства. И се чудим защо детето е с обрив и алергични прояви. Моите уважения към хомеопатията, обаче децата трябва да са прегледани от семеен лекар и от педиатър.

-brr-

Налице е и другата крайност - родители смятат, че щом е предписан антибиотик, е подходено сериозно...
Статистически е оборена тезата, че у нас децата се лекуват с много антибиотици. Ние сме на средно за Европа ниво. Но безконтролното даване на антибиотик също води до много рискове. Много по-голям процент за заболяванията на дихателната система в ранна детска възраст са от вирусни инфекции. Когато се насложи и бактериална инфекция, тогава има нужда от антибиотик.

Може ли кашлящо дете да ходи на детска градина?
Може само ако е прегледано от лекар, който е подписал документ, че детето е здраво. А то едва ли ще е здраво, след като кашля. Кашлицата е тревожен симптом, той може да бъде защитен само в началото. В никакъв случай дете, което кашля, не трябва да посещава детско заведение. Не само че може да зарази другите, защото респираторните инфекции се разпространяват най-често по въздушно-капков път, но и за него е опасно - ако не се лекува кашлицата. При респираторен вирус лекарят трябва да е прегледал детето, защото, ако не е лекувано правилно, спада и имунната защита.

Упоритата кашлица може ли да е симптом на алергия?
Невинаги може да се докаже, защото много често е смесена. Тя може да бъде провокирана или да се поддържа постоянна кашлица, ако в дома се отглеждат рибки. Храната за рибки е силно алергизираща. Също и папагалите. Котките нерядко са причина за алергия.
Хубаво е въздухът в помещенията да бъде влажен и да се предпочита почистването с пара, а не с препарати. Килими и мокети съдържат микроскопични кърлежчета, причини дори за астма, така че е много важна и средата, която детето обитава.

Затова е хубаво децата и в домашна обстановка да бъдат прегледани, а ако това не е възможно, да бъдат разпитвани родителите. Детето може да бъде алергично и към белтъка на кравето мляко. Много важно е да се види фамилната обремененост за алергии. Ако има себореен дерматит, ако има алергия към белтъка, рецидивиращи инфекции на белия дроб, които могат да протекат със спазъм, това също трябва да се каже на лекаря.


Коментари