Публикация

120 ортопеди обсъдиха новостите в ендопротезирането

Плевенският Медицински университет събра на ортопедичен форум, посветен на коленното и тазобедрено ендопротезиране, над 120 ортопеди от страната и чужбина.


Конференцията откриха ректорът на вуза проф. д-р Григор Горчев и началникът на Клиниката по ортопедия и травматология доц.д-р Емил Балтов.

В хода на симпозиума се демонстрираха две операции на живо, които се излъчиха в реално време от операционна зала на болницата чрез видеовръзка в телекомуникационния център.  

Ортопедите имаха възможност да наблюдават, как се имплантира коленна и тазобедрена става на пациенти на 60 г. и 73 г. Специален гост беше  проф. д-р Ване Антолич, директор на Ортопедична клиника на Медицинския университет в Любляна, който извърши една от ортопедичните операции.

Доц. д-р Емил Балтов, началник на Клиниката по ортопедия на УМБАЛ–Плевен, заяви, че Плевенската ортопедична школа е една от първите в страната. В нея през 1977 г. е извършена първата операция за тазобедрено ендопротезиране от проф. д-р Марин Ганчев.

Досега около 15 000 ендопротези на тазобедрени стави и още няколко хиляди на коляно са поставени в клиниката в Плевен, съобщи доц.д-р Балтов. Той  коментира, че целта на форума е специалистите да си сверят часовниците, за да не се допуска реимплантиране. Това е труден процес, не само за ортопеда, но и за пациента. Операцията е много по-тежка в сравнение с първоначалното имплантиране на става, заяви още  доц. д-р Балтов.
 

Коментари