Публикация

10 храни срещу висок холестерол

Обядвайте със сьомга, изяжте шепа ядки, полейте салатата си със зехтин, хапнете си тъмен шоколад. Всички тези храни понижават лошия холестерол.


Според Американската диетична асоциация, някои храни понижават холестерола в кръвта.

Най-ефикасни са:


Овесени ядки
Закусвайте с овесени ядки и ще забележите тяхното полезно действие. Ако изяждате по 2 порции овесени ядки, само след 6 седмици може да намалите стойностите на лошия си холестерол с 5.3%. Основната причина е, че овесът съдържа веществото бета-глюкан, което абсорбира лошия холестерол.

Червено вино
Червеното грозде, от което се прави червеното вино, действа ефикасно за понижаване на холестерола. Две чаши червено вино седмично са много полезни за здравето.
 
Сьомга и други мазни риби

Пълна с омега-3 мастни киселини, сьомгата върши чудеса. Тя пази от инфаркт, инсулт и високи стойности на холестерола. Консумацията на риби като сьомга, сардини и херинга помагат за повишаване на добрия холестерол с 4%.
 
Ядки
Моно-ненаситените мазнини, които се съдържат в ядките и семките, са най-полезните от 3-те вида мазнини – поли-наситени, наситени и моно-ненаситени. Ядките са най-добрият източник за набавяне на здравословни мазнини за организма. Тези мазнини са естествени, не са химически преработени и затова са полезни за сърцето.
 
-brr-

Фасул

Зрелият фасул е много полезен за сърцето, а една порция от половин чаша на ден помага за понижаване на холестерола с 8% и доставя една трета от необходимата за организма дневна доза фибри.

Чай
Чаят съдържа антиоксиданти и в него има по-малко кофеин, отколкото в кафето. В една голяма чаша кафе има 135 мг. кофеин, а в чаша чай само 30-40 мг. Чаят съдържа фитохимикали, които предпазват от повишаване на лошия холестерол и от увреждане на костите.
 
Шоколад
Тъмният шоколад е пълен с антиоксиданти и понижава холестерола. Испански учени откриха, че антиоксидантите в тъмния шоколад предпазват от спукването на кръвоносните съдове при хората, болни от цироза. Според учените, похапването на 100 гр. тъмен шоколад на ден намалява риска от сърдечно съдови инциденти с 21%.

Спанак

Смята се, че спанакът съдържа около 13 флавоноидни съставки, които пазят от рак, сърдечни заболявания и остеопороза. Половин чаша дневно от този богат на лутеини листен зеленчук намалява риска от инфаркт.

Зехтин
Това олио има широко полезно действие. Зехтинът съдържа моно-ненаситени мастни киселини, които понижават лошия холестерол и триглицеридите, без да понижават нивата на добрия холестерол.


 

Коментари