Публикация

Възпаление на гърлото – причини и симптоми

Видове възпаление на гърлото и причини


Възпалението на гърлото може да бъде слабо, тежко или хронично. Слабото възпаление може да е индикация за грип, простуда, алергия, или излагане на дразнители, като пушене или замърсен въздух.

Тежкото възпаление
на гърлото е симптом за нещо по-сериозно от грип или настинка. Ако е придружено с температура, затруднено дишане, или подути лимфни жлези, или продължава повече от 3 дни, е необходим лекарски преглед.

Хроничното или постоянно възпаление на гърлото, независимо дали е в по-лека, или по-тежка форма, може да е индикация за по-сериозно заболяване, което непременно изисква лекарска намеса.

 
Причини за възпаление на гърлотоГърлото може да се възпали от вируси или бактерии. Дишането през устата също може да доведе до изсушаване и възпаление на гърлото. Други фактори са ниската влажност, пушенето, замърсяването на въздуха, викането и вредните изпарения. Възпаленото гърло може да е симптом и на рефлукс или лошо храносмилане, при които стомашните киселини проникват в езофагуса. Оттичането от синусите при алергия или обикновената простуда също могат да възпалят гърлото.

Вирусно възпаление на гърлото
Вирусното възпаление на гърлото не се лекува с антибиотици. Обикновено то преминава от само себе си за 3 дни. Вирусното възпаление може да е придружено от температура, хрема и лека кашлица. При грип и простуда също може гърлото да наболява. Общо взето това не са сериозни състояния и мога да се лекуват в домашни условия.

Мононуклеоза
Мононуклеозата е вирус, който се разпространява главно сред децата и юношите. Тя се предава чрез слюнката и понякога се нарича „болестта на целувката”. Освен силно възпаление на гърлото, симптомите на мононуклеозата включват чувство за умора и слабост, болки, замаяност, подути лимфни възли по врата и увеличен далак.
 
Moнонуклеозата се установява само с кръвен тест и тъй като е вирус,  не се влияе от антибиотици. Тя се лекува с почивка, много течности и аналгетик за болките. Заболяването може да продължи няколко седмици, а симптомите може да се проявяват в продължение на няколко седмици. Лимфните възли по врата може да не спаднат няколко месеца, след като всички други симптоми са изчезнали. При съмнение за мононуклеоза трябва незабавно да се обърнете към лекар.
 


Бактериално възпаление на гърлото
Бактериалната инфекция се лекува с антибиотици, които намаляват риска от евентуални усложнения, но не облекчават симптомите. Тя изисква лекарско внимание.

Стрептококово възпаление на гърлото
В този случай възпалението е предизвикано от стрептококова бактерия. От това възпаление най-често страдат децата между 4 -и 11-годишна възраст и по-рядко по-големите деца и възрастните. Стрептококовото възпаление на гърлото се установява с посявка на секрет от гърлото в лекарски кабинет. Освен възпалението симптомите на тази инфекция са температура (над 38.3°), бели или жълти налепи по сливиците и/или подути лимфни жлези по врата. Стрептококовото възпаление на гърлото изисква приемане на антибиотици, за да се предотврати появата на ревматична треска.

Ревматична треска
Въпреки че в днешни времена ревматичната треска е рядкост, в някои райони тя все още съществува. Ревматичната треска може да се предотврати с приемането на антибиотици до 9 дни след началото на възпалението на гърлото. Лекарски преглед е необходим, ако има симптоми на стрептококова инфекция на гърлото – температура над 38.3°, бели или жълти налепи по сливиците и/или подути жлези по врата.

Абсцес на гърлото

Абсцесът на гърлото е рядко усложнение при стрептококово възпаление. Съмнение за абцес има, когато детето преглъща особено трудно, когато си отваря устата с мъка или секретира обилно. Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

Скарлатина
Ако възпалението на гърлото е придружено от червени обриви по гърдите, слабините или крайниците, и от температура, е възможно да е скарлатина. Тя се причинява от стрептококови бактерии и се лекува с антибиотици. В такъв случай се посещава лекар, за да постави диагноза и да назначи лечение.
 

 

" }-->

Коментари