Публикация

Как да държим хормоните под контрол?

Още преди повече от сто години учените стигат до извода, че човешкото тяло се управлява не само от нервните окончания, а и от химични вещества.


През 1901 година изследователите за първи път изолират от надбъбречната жлеза хормона адреналин, по-късно са открити хормоните от щитовидната жлеза, после инсулинът – от задстомашната жлеза, половите хормони и много други.

Днес са изучени повече от 60 хормона. Всъщност това са микроскопични молекули, чиято отговорност обаче е огромна. От тях зависи ръстът, цветът на косата, теглото... Под властта на хормоните е голяма част от нашето здраве и красота. А работата им е като куриерската – предават на клетките на различните органи информация как да действат по-нататък.

Хормоните изпълняват три основни функции: осигуряват пълноценното физическо и умствено развитие, половото съзряване на човека; дават възможност на органите да се адаптират към обкръжаващата среда; поддържат постоянството на вътрешната среда  – хомеостазата.
За съжаление балансът в организма на човека е много крехък и много лесно може да се разруши. Застоялият начин на живот, преяждането, стресът, недостатъчният сън, редовната и неправилна употреба на лекарства – всичко това нарушава равновесието между хормоните и причинява някакво заболяване. При младите девойки например хормоналният дисбаланс може да доведе до появата на акне или до повишено омазняване на косата.

Причината е в промененото ниво на хормона естроген в организма. Когато т. нар. женски хормон се разбушува, работата на мастните жлези се активира и създава проблеми с кожата и косата. Най-важното е в такива случаи да се потърси специалист и да се коригира храненето. От менюто трябва да отпаднат мазните, пушени, пикантни и пържени храни, а да се включат повече плодове, зеленчуци и киселомлечни продукти.

-brr-

При 30-годишните жени хормоналните промени най-често са свързани с бременността, раждането и кърменето. Върху способността за зачеване и нормалното протичане на бременността влияе още един хормон – прогестерон. Когато той е в недостатъчни количества, жената или не може да забременее, или често не може да задържи плода.

Друга причина за хормонална дисфункция може да бъде заболяване на щитовидната жлеза, което лекарите ендокринолози откриват вече при много жени. Затова след 30-те редовните прегледи са задължителни.

На 40 години започва време на постоянна борба. В тази възраст за красотата и доброто самочувствие жените трябва да се грижат всеки ден. Ако по-рано са могли да не спят по цели нощи, да ядат и пият каквото им харесва, то сега, ако искат да изглеждат добре, ще трябва да се откажат от някои навици. На 40 г. метаболизмът на организма започва да се забавя, което бързо може да доведе до покачване на теглото. Хормоналните промени често предизвикват безсъние, апатия, раздразнителност, депресия. Изход има – за да се държат хормоните под контрол, може да помогнат редовните физически упражнения.

След менопаузата в организма на жената се образуват незначително количество естрогени. Това е съпроводено със съдодвигателна и терморегулационна нестабилност, разстройства в съня и др. При ниско съдържание на този хормон намалява костната плътност, появява се остеопороза.

Затова всяка жена трябва да се стреми да съхрани хормоналния баланс колкото може по-дълго. От това зависят нейната младост, женствеността и привлекателността й, нейното здраве. Това не е лесна задача, но усилията си заслужават. Съветите от интернет форумите или приятелките могат да нанесат сериозни и труднопоправими щети върху здравето, затова трябва да се доверим на специалистите. Те най-добре знаят тайната на добрия външен вид и активното дълголетие.

Коментари