Публикация

Не пренебрегвайте болките в корема

Сред най-честите оплаквания, свързани със здравето, е коремният дискомфорт. Той може да се прояви по различен начин – като колики, газове, присвиваща болка, подуване, тежест след нахранване, чувство за празнота в стомаха.


Понякога тези усещания са толкова силни, че се налага търсенето на спешна медицинска помощ. И в множеството от случаите лекарите не установяват каквито и да било обективни болестни изменения.

Най-важното е при болки в корема да се разграничи дали те са предизвикани от сериозна причина, която изисква спешни изследвания и лечение, или става въпрос за функционални нарушения на храносмилателната система, които, макар и много неприятни, не застрашават живота и здравето, но нарушават сериозно всекидневните активности.

Като правило никога не се колебайте да заведете на лекар малко дете с коремни оплаквания, особено ако продължават повече от час и са свързани със силно безпокойство, заемане на принудителна поза, повръщане, температура. Понякога при децата дори пневмониите протичат с коремни болки. Затова преглед при педиатър или хирург е задължителен.

При възрастните изчаквателното поведение е по-допустимо. Хората с хронични заболявания като камъни в жлъчния мехур, гастрит и язва познават протичането на кризите и знаят кога трябва да потърсят специализирана помощ. Но ако по принцип нямате диагностицирано заболяване, е добре да знаете кои симптоми са тревожни и при кои можете да си помогнете сами.

Повръщането или изхождането на кръв винаги изисква сериозно и спешно уточняване. Същото се отнася и за изхождането на черни лъскави материи.

Обилното повръщане и невъзможност за приемане на каквато и да е храна и течности, съчетано със силни болки и втвърдяване на корема, също изисква моментално посещение при лекар.

Стомашните разстройства се срещат често при грешки в хранителния режим, при вирусни и бактериални инфекции. Здравите хора на средна възраст трудно се обезводняват и могат да изчакат как ще се развие състоянието им за 24–48 часа, като пазят диета, приемат пробиотици и пият леко подсладени и леко осолени течности. Задължително посетете лекар, ако изходените материи са смесени с кръв и слуз и поддържате висока температура. За децата и хората в третата възраст трябва да се реагира по-бързо заради опасността от дехидратация.

Дискомфортът, причинен от функционални разстройства, се познава по това, че тежестта и болката, макар и силни на моменти, преминават бързо и спонтанно. Често са съчетани с къркорене на червата (метеоризъм), оригвания и чувство на пълен корем. Това състояние е характерно за динамичните и активни хора, които често работят под стрес и имат хаотичен хранителен режим.

Храносмилането е силно зависимо от типа нервна система и от начина на живот и хранене. За преодоляването на функционалните разстройства на първо място е важно да се въведе ред в храненето. Не пропускайте закуската и обяда с готвени храни. Храненето на крак и за по няколко минути натоварва силно стомаха и червата. За намаляването на спазмите и газовете ограничете грубите сурови храни, както и бобовите култури.

Има богат избор от съвременни препарати на билкова основа, които съчетават няколко полезни действия. Такъв препарат е „Комфортекс”, който съдържа комбинация от няколко натурални стандартизирани билкови извлеци. Той има газогонен и спазмолитичен ефект, благоприятно повлиява храносмилането и жлъчната секреция.

При оплаквания от метеоризъм, подуване в корема и тежест след нахранване се приемат по 2 капсули с достатъчно течности. Предимство е добрата поносимост дори и при продължително прилагане, както и липсата на странични ефекти.

Коментари