Публикация

Как силантите предпазват зъбите от кариес?

Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките и фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите.


Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.

Силантите спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.
Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.
   
Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им - период, в който те „узряват" (окончателно минерализират).
   
Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те могат да се подновят по всяко време. Силантите са млечнобели на цвят. Те не се забелязват, когато детето се смее или говори.
   
Комбинацията от редовно посещение при лекаря по дентална медицина, правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна зъбна паста, използването на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство, флуорната профилактика - само след консултация с лекар по дентална медицина, правилният подбор на храни и напитки и поставянето на силанти притежават огромен потенциал да елиминират зъбния кариес при децата.

Националният координационен съвет на Националната програма за профилактика на оралните заболявания препоръчва още:

- За бяла и красива детска усмивка грижите започват още от бременността на бъдещата майка.

- Първите 7 години са най-важните от възпитанието на детето. Част от това възпитание е и създаването на навици за устна хигиена, правилно хранене и всичко, което наричаме "профилактика на заболяванията на зъбите и венците".
   
-brr-

Бременност
Бъдещата майка трябва да посети лекаря по дентална медицина още при установяване на бременността. Той ще определи състоянието на денталното й здраве и ще даде точни и ясни съвети за профилактиката на зъбите на бъдещото дете. В определени периоди от бременността трябва да се увеличи консумацията на месо (за вегетарианците - соеви продукти, ядки и др.), приема на калций и фосфор.
 
Възраст: 0-6 месеца
Най-добрата храна за бебето е майчината кърма. За предотвратяване на кариеси в по-късна възраст на кърмачето не трябва да се дават: биберон с мед, мляко при нощното хранене, както и подсладени хуманизирани млека, подсладена вода и плодови сокове. Задължително се провежда профилактика на рахита с витамин Д. Веднъж дневно устата на бебето се почиства с марля, напоена с разредена кислородна вода. След всяко хранене на детето се дава да пие вода, която да намали киселинността в устата му.

Възраст: 6-24 месеца
Обикновено първото млечно зъбче пониква между 6-ия и 7-ия месец. Това е най-подходящото време за първа среща-консултация с лекаря по дентална медицина. Той ще посъветва родителите за правилното хранене на детето, избягването на вредните навици и поддържането на устна хигиена. Миенето на зъбките трябва да започне още с първото зъбче със специална четка и паста за зъби без флуор. Възрастните помагат.

Възраст: 2-5 години
Това е периодът, в който поникват 20-те млечни зъбчета и децата започват да се учат сами да си ги мият. Стоматологът ще обучи децата на правилна устна хигиена, а родителите трябва да подпомагат миенето и редовно да проверяват добре ли са почистени зъбките. Важно е да се четка и езикът. Храненето на детето трябва да включва твърда, богата на белтъчини храна, а да се избягва консумацията на въглехидрати (захар) и честият им прием.

Възраст: 5-7 години
Израства първият постоянен кътник! И първото паднало зъбче! Децата вече се чувстват големи. Хигиенните навици на детето трябва да се пригодят към промените в устната кухина. Започва използването и на зъбни конци за почистване на междузъбните пространства. Пастата за зъби трябва да е с флуор.

Възраст: над 9 години
Постоянните зъби постепенно заемат местата си. Навиците за устната хигиена са създадени. Дали обаче са правилни? Това ще установи лекарят по дентална медицина по време на профилактичните прегледи, които трябва да бъдат на всеки 6 месеца.

----------------------------------------------------------------------------------------
*Всеки родител може да се свърже със съответния регионален координатор или дентален лекар в неговото населено място като се ориентира чрез интернет–страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg; на безплатен телефон 0800 1 45 46 могат да се открият най-близките зъболекарски кабинети, да се задават въпроси и да се получи допълнителна информация.       
 

Коментари