Публикация

Рахитът и витамин D3

Витамин D3 играе съществена роля за здравето на костите. Неговият дефицит може да доведе до рахит в детска възраст, остеопения, остеопороза и остеомалация при възрастни.


Рахит
Рахитът е болест, предизвикана от липсата на вит. D, калций или фосфор. При нея се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. Болестта предизвиква най-големи увреждания на долните крайници, които се изкривяват.

Витамин D се образува в кожата на кърмачето под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Само една малка част от дневните нужди се внасят с майчиното мляко, маслото, жълтъка на яйцата и черния дроб. Недоимъкът на витамин D води до недостатъчно отлагане на калциеви и фосфорни соли в растящите кости. Те остават меки и непълноценни, лесно се огъват под тежестта на тялото. Но рахитът се отразява на всички органи и системи в детския организъм. Рахитичните деца боледуват по-често  и по-тежко от инфекции на дихателните органи и пневмонии. При възрастните костната тъкан се размеква.

По-често боледуват от рахит така наречените зимни деца - родени през есента и началото на зимата, които прекарват първите месеци от живота си в стая, без да ги огрява слънце. Често боледуват и деца, които се претрупват с дрехи. Изкуствено хранените бебета заболяват два пъти по-често от тези, които са  на майчина кърма, поради по-слабото усвояване на калциеви соли от кравето мляко. По-често боледуват и недоносените, които имат по-големи нужди от витамин D и калциеви соли.

Как да предпазим децата от рахит
Профилактиката на рахита е комплексна и е свързана с приемането на храни, богати на калций и витамин D, разходки на открито, често излагане на слънце. Може да се включат масажи, гимнастика и активни движения.

Важно място заема и витамин D. Той трябва да се поема от майката по време на бременността, особено последните два месеца и по време на кърменето. На бебето витамин D започва да се дава още от края на първия месец, а при недостиг - още от първата седмица. Профилактичната доза се определя от лекаря за всяко бебе индивидуално.

Първите прояви на рахит се забелязват около 3-5-месечна възраст. Те са леки и най-често се изразяват с повишена раздразнителност и неспокойствие, стряскане при най-малък шум, увеличаващо се изпотяване на главата и понякога се оформя плешиво петно. Разпознаването и лекуването на заболяването навреме, спомагат да се предотвратят по-късно настъпващи изкривявания на костите и други увреждания на организма.

И още – за да повишим действието на имунната си система, е добре да потърсим в близките седмици личния си лекар, който да предпише медикамент, съдържащ витамин D3.


Коментари