Публикация

Защо носът ни расте, а мозъкът ни се свива?

С остаряването намалява не само ръстът на хората, но и обемът на сърцето, лицевите кости и половите органи. Тези промени често водят до проблеми със здравето.


МОЗЪК
Мозъкът тежи около 400 грама при раждането и в зряла възраст достига до 1 килограм и 400 грама, но започва да се свива от около 20-годишна възраст – общо с 10 до 15% до края на живота.

Учените нямат точно обяснение за свиването, но предполагат, че причината може да е в натрупването на токсини в мозъка или просто заради умирането на мозъчни клетки, които нормално би трябвало да се регенерират. Изследванията показват, че този процес се ускорява от пушенето, алкохола и диабета. Влияние оказват и свръхтеглото, и високият холестерол.

Изследванията със скенер показват, че фронталният и темпоралният дял, които контролират мисленето, планирането и паметта, се свиват най-много.

Противно на очакванията обаче, свиването не засяга непременно мисловния капацитет. Резултатите от представянето на тестове на хора с различен обем на мозъка не се различават съществено.
 
ПРЕВЕНЦИЯ: Най-важното е да се поддържа мозъчната активност.

Учени от Австралия провели изследване, в което участвали мъже над 60-годишна възраст. Те установили, че хипокампусът /центърът на паметта/ на мъжете, които не са били умствено активни през живота си, се е свил повече от 2 пъти (8.3 %) от нормалното.

Избягването на алкохола и нормалния сън също помагат. Аутопсиите показват, че мозъкът на алкохолиците е по-малък и свит.
 
-brr-

ЛИЦЕ
Доскоро се смяташе, че лицето се състарява от загубата на мускулния тонус и отпускането на кожата, но новата теория е, че  причината е в свиването на лицевите кости, които „всмукват” кожата и мускулите около тях.

Най-много се свива челюстта - при загубата на зъб, челюстната кост, която го държи, се свива.

Според специалистите, костната структура на лицето започва да се изхабява по-рано при жените - на около 40-годишна възраст, а при мъжете - 10-15 години по-късно.
 
ПРЕВЕНЦИЯ:
Поддържането на добра хигиена на зъбите предотвратява тяхното разваляне и падане.

ПИКОЧЕН МЕХУР
На 25-годишна възраст пикочният мехур може да задържа 2 чаши течност, но след навършването на 65 години неговият капацитет намалява наполовина. Уролозите обясняват този факт с физиологичните промени на мускулната структура.

ПРЕВЕНЦИЯ:
Не прекалявайте с кофеина и алкохола, които дразнят пикочния мехур. За да запазите контрола над мехура си, правете упражнения за укрепване на мускулите на таза. Не е необходимо когато остарявате, да намалявате пиенето на течности.

ТИМУСОВА ЖЛЕЗА
Тимусът е малък орган, който се намира точно над сърцето и произвежда T клетките, които пазят от инфекции.

Тимусът расте през детството и достига размерите на ябълка, но след пубертета започва да се свива и на зряла възраст достига размерите на топче за игра. Тогава ефикасността на имунната система намалява и според имунолозите, това е причината за податливостта на по-старите хора към ракови заболявания.

ПРЕВЕНЦИЯ:
Според британски учени, нискокалоричната диета засилва имунитета, но са необходими още изследвания, за потвърждаването на тази теория.

-brr-

...И ЧАСТИТЕ, КОИТО РАСТАТ

НОС И УШИ

Ушите растат средно с 0.22 милиметра на година.
Вътрешната част на ушната мида не променя размерите си, но в повечето случаи ушите постепенно се издължават. Традиционното  обяснение е, че те са образувани от хрущял, който продължава да расте след костите.

Друг фактор е гравитацията. Също като кожата, с остаряването хрущялът изтънява и губи еластичността си, а колагенът и еластичните фибри се разрушават. Кожата се разтегля и провисва, върхът на носа и ушите се отпускат и удължават.

СТЪПАЛА

Стъпалата се удължават и разширяват с възрастта, защото сухожилията и ставите, които свързват малките костици, губят еластичността си.

След 40-годишна възраст на всеки 10 години мярката на обувките на хората се увеличава с по 1 номер. Специалистите обясняват, че ставичките на пръстите се износват, от което пръстите се разтягат,  извивката на стъпалото спада, предпазващите възглавнички се сплескват.

---------------------------
Прочетете и част 1, и част 2.



 

Коментари