Публикация

В УМБАЛ „Св. Марина“ ще може да се открива рядък рак

В България към днешна дата няма адекватна образна диагностика за откриването на невроендокринни тумори (НЕТ), които се считат за рядка болест.


И тъй като лекарите не може да разчитат единствено на подозренията си и биопсиите, до края на 2012 г. във Варна и София ще бъдат изградени центрове за диагностика именно на тази специфична форма на рак.

Това коментира ръководителят на онкоклиниката във варненската УМБАЛ „Св. Марина“ доц. д-р Димитър Калев, под чието ръководство ще е и бъдещия сектор. „Трудно е да се каже каква е инвестицията, но ние ще разполагаме с необходимата техника и екип от специалисти“, допълни той.

Годишно във Варна се диагностицират 2-4 пациенти с НЕТ. Диагнозата се поставя трудно не само поради липсата на техника, а и защото болестта няма специфична симптоматика, нито пък туморен маркер, който да я разпознае. Няма профилактика, не се знае и причината за заболяването. Едва в 20% от случаите болните имат специфични симптоми като необяснима диария и внезапно зачервяване на кожата.

НЕТ може да засегне абсолютно всеки орган в тялото. В близо една трета от случаите болестта засяга бронхите и белия дроб, в 20 на сто - червата. На следващо място е панкреасът.

Често туморите са скрити зад оплаквания като болки в корема, хрипове, хронична кашлица, промени в теглото, които заблуждават лекарите. Точно такъв е случаят и със Стийв Джобс, когото докторите лекуваха от рак на панкреаса, а впоследствие се оказа НЕТ. „Лечението на двете е съвсем различно“, коментира доц. Калев.

За съжаление поради трудното диагностициране на НЕТ, пациентите години наред се лекуват от нещо друго и в крайна сметка получават адекватна терапия в твърде напреднал стадий. А когато се появят метастазите, дори и с най-добрите лекарства, пациентите живеят не повече от 20 месеца.


Коментари