Публикация

Безкръвни операции на перде

Нов апарат в Очното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”- Велико Търново, значително съкращава травмите и притесненията на пациентите при операция на катаракта (т.нар. старческо перде).


Системата Legacy е в болницата съвсем отскоро, но с нея вече са оперирани първите 30 пациенти от Велико Търново, Габрово и региона, съобщи началникът на Очното отделение д-р Елка Миланова.

„Пациентите трябва да знаят, че операцията е безкръвна, разрезът е минимален, възстановяването е много бързо. Дори не се налага престой в болница. Подобен апарат няма в нито една болница в региона, освен в нашата”, каза още тя.

Катарактата е най-честото очно заболяване при възрастните хора. Среща се при хората над 60-годишна възраст, но в болницата е имало случаи на операция на перде дори при 40-годишни пациенти.

Катарактата е заболяване на лещата на окото, което води до промяна в нейната прозрачност. Обяснимо е, че при интервенции в окото хората се притесняват и желанието им е да се възстановят възможно най-бързо, за да могат да виждат отново.

Благодарение на новия апарат се улеснява както работата на хирурга, така и възстановяването на пациента. С накрайника на апарата пердето се премахва, после чрез минимален отвор в окото се поставя изкуствена леща, която възстановява зрението. Вътреочната леща е имплант, имащ за цел да замени увредената биологична леща на окото.

Така се получава операция „2 в 1” - едновременно с отстраняването на катарактата чрез вграждане на лещата е възможна корекция на някои значими аномалии на оптичната система на окото - астигматизъм, замъглено виждане.

Новите вътреочни лещи изцяло заместват очилата. Три са имплантите, които основно се ползват с доверието и на хирурзите, и на пациентите, оперирани в болницата във Велико Търново. Предпочитани са, защото са произвеждани от специално разработен биопоносим материал.

Освен това те имат вграден и жълт филтър (освен UV) за филтриране и на вредната синя светлина. Монофокалните лещи (Acrysof IQ) коригират само сферичните аберации, т.е. неясното фокусиране на образа. Торичните лещи (Acrysof Toric) коригират и астигматизма. Мултифокалната леща (Acrysof Restor) дава добро зрение на всякакво разстояние, т.е. прави пациента независим от очилата.

Операцията на перде се плаща от здравната каса. Тя не поема само стойността на лещите, които се водят консуматив и се поставят в окото по време на операцията.

Коментари