Публикация

На куклен театър по повод Световния ден за борба с диабета

По повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) Асоциация „Усмихни се” подарява на всички деца спектакъла „Питър Пан“ в Столичен куклен театър. На 13 ноември (неделя) от 12:00 ч. можете да се насладите на представлението с вход свободен.


През месец юни Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” стартира проект в 124 ЦДГ „Бърборино”, София, с  единадесет деца от  групата с деца с диабет тип 1.

Инициативата е с подкрепата на директора на детската градина  г-жа Соня Стратева, одобрението на „Комисията по етика” към Университетска педиатрична болница и родителите на децата.

Целта на проекта е да се покаже ефективността от лечението на диабет при децата, като се използват високо технологични изделия - инсулинови помпи за постигането на един наистина добър контрол на диабета.

Идеята е да се даде възможност на най-малките деца с тип 1 диабет, посещаващи градината, и на техните семейства да се запознаят и оценят предимствата на най-новите технологии в лечението на заболяването и едновременно с това да се подобри контролът.
          
Най-малките са най-уязвими от усложненията на тип 1 захарен диабет и децата на тази възраст трябва да са приоритет при използването на най-новите технологии, за да се осигури отличен контрол от началото на заболяването.
           
Дава се възможост и за обучение  на медицинския  персонал в детското заведение, както и придобиване на опит от страна и на участниците – лекари и медицински  сестри.
Допълнителни цели са и нова възможност за опознаване влиянието на различните храни върху нивото на кръвната  глюкоза при всяко дете, както и  за опознаване влиянието на  двигателната активност върху нивото на кръвната глюкоза.
      
Различни  компании откликнаха на поканата да се включат в проекта и така на децата са осигурени инсулинови помпи и консумативи -  инсулин и тест-ленти за измерване на кръвната захар, абсолютно безплатно.               

Ръководител на проекта е доц. д-р Мая Константинова - Клиника по eндокринология, диабет и генетика към Университетска Педиатрична болница, която направлява и следи за резултатите на самото лечение с инсулинови помпи.


Коментари