Публикация

За петната по кожата

Интервю с дерматоложката доц. Мери Ганчева.


Доц. Ганчева, кои са най-често срещаните проблеми, свързани с пигментацията на кожата?
Много разпространени са така наречените хиперпигментации по фотоекспонираните (изложените на слънце) участъци на кожата. Това са бузите, скулите, гърбът на носа, кожата над устната, деколтето, ръцете. От това страдат много жени и констатираме, че се появява във все по-млада възраст. Тъмни петна по кожата получават и някои бременни жени. Ще спомена и възрастово обусловените, т.нар. старчески петна, или пък луничките, които са фотоиндуцирани.

Да говорим за причините за тъмните петна по кожата, което е силно смущаващо, особено за хора в активна възраст.

Първо искам да подчертая – особено важно е причините да бъдат установени, за да се предприеме и правилно лечение. Не да третираме директно и само проблема тъмни петна, а да се опитаме чрез съответна терапия да отстраним причината, довела до появата на тези петна. Тя може да е най-често болестно обусловена.

Т.е. петната могат да са и сигнал за заболяване?
Те могат да се наблюдават при ендокринни нарушения, например при болестта на Адисон. Могат да бъдат кожен маркер, знак за сериозно заболяване като карцином. Могат да се появят и при дефицит на определени витамини - на В12, на витамин А, на фолиева киселина. При стрес, при болести на нервната система, автоимунни заболявания, бъбречни, чернодробни, при анемия, при хронични инфекции. Появата на тъмни петна обаче може да е причинена и от медикаменти. Тетрациклините например правят кожата по-чувствителна към слънцето. Докато други продукти - като оралните контрацептиви - причиняват тъмни петна и без да има излагане на слънце. А при едно физиологично състояние, каквото е бременността, причината е в хормоналните промени.

-brr-

Възможно ли е тъмни петна да се появят от козметични средства?

Да, и това не е на последно място - козметични процедури и неподходящи козметични средства с високо съдържание на спирт, изобщо недобре подбраната козметика също може да причини тъмни петна. Крем, тоник, лосион – всичко трябва да е подбрано според специфичния вид кожа, възрастта и т.н. Затова по принцип е добре при избора на козметични продукти да се съветваме със специалист. Както всеки има джипи, зъболекар, трябва да има и дерматолог. Хиперпигментации могат да се появят и след възпалителни кожни заболявания, най-често акне. Също при зарастване на белег от травма, дори след епилация на косъмчетата на горната устна. И излагането на слънце може да е причина за появата на тъмни петна.

Какви са стъпките за лечение?
Подчертахме, че първата стъпка е установяването на причината. Затова самолечението трябва задължително да се избягва. В много случаи проблемът може да бъде преодолян с консервативна локална терапия. Тоест с прилагане само на специални продукти, които да изсветлят кожата. В тези продукти има взаимно допълващо се действие на различни видове киселини и те могат да се препоръчат от лекар според специфичния проблем. Защото пигментацията може да бъде разпределена на различно ниво в кожата. Тя може да бъде в епидермиса, а може да е и по-дълбоко. И в зависимост от разположението се прави и съответният пилинг, който отстранява мъртвите пигментни клетки. Стимулира се създаването на нови клетки, които да съдържат по-малко мазнини, с по-ниско съдържание на меланин, а освен това и да подпомогнат действието на локалните средства, които ще бъдат приложени.

Кога идва ефектът от локалните средства и траен ли е?
Лечението е продължително - минимум два месеца, и под контрола на лекаря. Не бива да се бърза. Много важно е при употребата на локалните препарати да се ползват слънцезащитни средства. Защото тези продукти водят до изсветляване на въпросните участъци и кожата трябва да бъде предпазена от вредното влияние на UV лъчението. Но има и продукти с двойно действие - лекуват хиперпигментните петна и в същото време са с висок фактор на фотозащита. А за да е траен ефектът, кожата трябва да се поддържа постоянно, с качествени продукти и под лекарски контрол.

---------------------------------------------------------------------------
*Доц. Мери Ганчева е специалист по кожни и венерически болести и естетична медицина. Кабинетът й е на ул. „Позитано” 10 в София, тел. 0888 690728.







Коментари