Публикация

Грип или настинка?

Заедно с ноември традиционно дойде и повишената заболяемост от различни вирусни инфекции.


Всеки втори подсмърча, подкашля и вдига температура за няколко дни или пък в обкръжението си има хора с подобни оплаквания.

Колкото и да ни е неприятно, това е само увертюрата към грипната вълна, която идва през декември или януари. В момента има единични заболявания и от грип, но повечето инфекции са с други причинители. А това съвсем не е без значение.

Колкото и зле да се чувствате от обикновените простудни заболявания, те много рядко причиняват сериозни поражения в организма. Само който е боледувал от истински грип, знае за какво става въпрос. Често седмици след острата фаза на заразата остават умора, задъхване, сърцебиене, главоболие.

Затова грипът изисква особено внимание. На първо място да се направи всичко възможно да не се заразим, а ако все пак това се случи, лечението да бъде навременно и адекватно. Това е особено важно за най-уязвимите: децата, хората с хронични заболявания и представителите на третата възраст.
Специфичното предпазване от грипа е чрез ваксина.

Тя трябва да се приложи през есента, най-късно около месец преди очакваната епидемия. В България все още малко хора се ваксинират за разлика от Западна Европа. Една от причините за това е неразбирането, че тази ваксина пази само от грип, но не и от други вирусни инфекции. Така ваксинирани хора, ако хванат някаква простуда, след това твърдят, че превантивната инжекция не им е помогнала.

-brr-

Общото укрепване на организма също има важна роля за предпазването от грип и остри дихателни инфекции. Закаляването става чрез редовни физически занимания, най-вече на открито, добро хранене, избягване на прекаленото навличане с дрехи или другата крайност – разголването при ниски температури. Всекидневното промиване на носа с хладка подсолена вода е древен метод за изчистване на горните дихателни пътища.

Когато епидемията все пак достигне България, заболяването трябва да се разпознае навреме, за да може вирусът да се атакува веднага. Грипът започва много остро с втрисане, главоболие, скованост и болки във всички стави и мускули, чувствителна кожа. Повечето хора могат да посочат точния час на заболяването си. При такова внезапно начало на симптомите диагнозата е сигурна в над 90 на сто от случаите. След първите прояви температурата остава висока, често и над 39 градуса, а в следващите дни могат да се добавят различни усложнения от страна на гърлото, белия дроб, бъбреците, сърцето, мозъка.

Още при първите признаци на грипа трябва да започне прием на специфичните препарати, които блокират развитието на вируса и са напълно различни от познатите ни антибиотици. Най-дълго прилаганият по целия свят медикамент е ремантадин, който се приема по специална схема. Освен това болният може да взима симптоматични средства против температурата и болките, витамини и задължително големи количества хладки (но не и ледени) течности.

Водата и другите напитки – айран, чай, сокове, компоти, увеличават отделянето на урина и помагат за извеждането на токсините от организма, а, от друга страна, спомагат за понижаването на температурата.
При бактериални усложнения на грипа като ангини, пневмонии, гнойни възпаления на ушите лекарят може да назначи и антибиотици. Но тези усложнения се развиват обикновено няколко дни след началото на болестта.

Пациентът задължително трябва да остане у дома на легло, защото организмът е силно интоксикиран и трудно понася дори обичайната активност. Упоритостта да се ходи на работа с грип често завършва с необходимост от болнично лечение. Да не говорим за напълно неетичното разпространение на болестта от вирусоносителите, които отказват да останат в домовете си.

По време на обявена грипна епидемия застрашените от заразяване – например хора, които вече имат в дома си или в службата болни, могат да приемат противогрипен препарат и профилактично за определен период от време.



Коментари