Публикация

Пуканки и паста – вече полезни?

Според учени от Университета в Скрантън, САЩ, в менюто трябва да включим всякакви източници на антиоксиданти, а не само плодове и зеленчуци.


Например пълнозърнестата паста съдържа три пъти повече антиоксиданти от другите видове, което означава, че е изключително полезна. В пуканките пък има 4 пъти повече полифеноли от плодовете. Тези вещества се борят успешно с рака.

Специалистите са включили в здравословното меню и яйцата. Те са богати на лутеин, който защитава зрението от макулна дегенерация и катаракта. Освен това учени са установили, че лутеинът в яйцата се усвоява три пъти по-добре, отколкото този в спанака.

Захарта обаче остава в групата на продуктите, които трябва да избягваме. Специалистите препоръчват да я заменим с мед, като най-полезен според тях е този от елда.

Коментари