Публикация

Как да подобрим детския имунитет през зимата

Интервю с д-р Светлана Божинова, педиатър в болница „Св. Лазар”.


Д-р Божинова, всички родители искат детето им да е здраво, а през зимата болестите зачестяват. Откога започва грижата за имунитета?
Още в утробата бебето получава т.нар. пасивен имунитет – срещу инфекциите, от които майката е боледувала. И той пази новороденото в първите 20-30 дни. После то започва да изработва само своя имунитет, но родителите трябва да създадат условията за това. Тяхна грижа е да не подлагат бебето и малкото дете на прекомерен риск от среща с вируси – освен измиването на ръцете, смяната на дрехите, когато се влезе отвън, препоръчваме да се измива добре и лицето, защото по носната лигавица полепват вируси.

При най-малките е важна ролята на добрия хранителен режим за кърмещата майка – с достатъчно белтъчини, плодове и зеленчуци, много течности. Пълноценно хранене във всеки сезон – мляко и млечни продукти, плодове, пресни зеленчуци. Активно препоръчваме през есента и зимата кърмачката да приема поливитаминни препарати. Същото се отнася и за всички деца след навършване на една година. Приемането на витамини и минерали повишава изключително много собствените защитни сили на организма, стимулира се активният и пасивният имунитет.

Какви други фактори за имунитета трябва да имат предвид родителите?
Закаляването е особено важно – да се използват максимално и разумно въздухът, слънцето, водата. Тук слагам акцент върху температурата, при която се отглеждат бебетата и малките деца. В стаята тя трябва да е около 22 градуса, при по-големите - 20-21 градуса, с често проветряване. За сън трябва да се осигури добро овлажняване на въздуха, особено в отоплителния сезон – над 35% - и температура, не повече от 20 градуса. Това е важно, защото, ако се изсушава носната лигавица, тя става по-лесен ”вход” за вируси и бактерии.

У нас обаче децата масово се навличат. В слънчевите есенни дни са с дебели шапки, върху тях качулки...
Да, но за радост все по-често в последните години младите майки се допитват до нас и искат да правят най-доброто за детето си. Майката би трябвало да облича бебето и детето, както се облича тя – това е правилото. При най-малките, през първия месец, да се слагат два слоя дрешки – задължително памучни, и в никакъв случай плътно прилепнали по тялото, да има достатъчно въздух.

Извеждането навън в топлия сезон трябва да започва веднага след изписването от болницата, ако новороденото е здраво. През зимата – след 10-14 дни, съобразено с метеорологичните условия. Ако температурата е над нулата, няма мъгла, дъжд или силен вятър – извеждането започва с постепенно увеличаваща се продължителност след 10-ия ден. В никакъв случай зимата, минусовите температури и снегът не бива да ни отказват да извеждаме децата си всекидневно. Искам да подчертая – шалчето пред устата и носа вече се отрича, защото се смята, че задържаният от него въглероден двуокис е по-вреден и опасен от студения въздух.

-brr-

Какви са най-честите грешки, които пречат да се гради имунитетът в детството?
На първо място е претоплянето, което е много често срещано. Освен че изнежва децата, създава куп проблеми – кожата се зачервява, изтънява, обрива се. Ако майката е по тениска, и детето трябва да е така облечено. Никакви защитни кремове няма да повишат устойчивостта на детската кожа така, както това ще направи ежедневното извеждане и контактът с въздуха.

Майките трябва да знаят, че претопленото дете не се чувства добре и това по никакъв начин не допринася за здравето му и не повишава имунитета му. Особено при бебетата до шестия месец от обличането зависи как ще се изгради терморегулацията – защото новороденото няма потни жлези и претоплянето го затормозява, то не може да се изпоти добре – т.е. да се охлади по естествен път. Така се стига до прегряване.

Претоплените деца дори повишават температура и трябва да им се дава антипиретик. И другата крайност е лоша - например не е подходящо съвсем малко бебе да се оставя навън да спи в количката при минус десет, дори минус 20 градуса – имала съм такива случаи. Този режещ въздух, вдишван продължително време, не е добър закаляващ фактор. Освен това винаги когато едното дете е донесло вирусна инфекция от детската градина или от училище, другото трябва да се изолира.

Какви са най-модерните насоки в педиатрията по отношение на детския имунитет?
Актуална е темата за естествения имунитет, чиито фактори са: кърмене, пълноценно хранене, добър режим с достатъчно сън, през зимата максимално избягване на многолюдни места, чист въздух, много движение. И, разбира се, за децата, а и не само за тях поливитаминните препарати през зимата са много желателни. Днес тенденциите са към имуностимулация на целия организъм, към общото повишаване на защитните му сили, а не насочване на усилията към изграждане на специфичен имунитет към специфичен причинител.


Коментари