Публикация

Да се погрижим за боядисаната коса

Косите ни са пъстри като есента – нюанси всякакви. А много често смяната на цвета е най-лесният начин да се справим с мрачното настроение.


Още древните египтянки вапцали косите си с къна, гъркините използвали растения, а римлянките се разресвали с оловни гребени за по-тъмен цвят.

Преди години се прикриваха само издайническите бели косми, но сега трудно се намира жена, която да не експериментира с различни багри.

Най-актуални тази есен са светлите червени тонове, кестенявото е в гамата от карамел до шоколад, а пък русото май винаги е на мода.

Изборът обаче не трябва да зависи просто от модата или косата на приятелка, но и от тена на лицето и очите. Русото превръща мургавелката в мангасарка. Суперсветлото подчертава недостатъците, а черното състарява.

Най-използваното, най-трайното, но и най-вредното е кислородното боядисване. Съдържа амоняк и оцветители, които докарват всякакви цветове, а белите косми изчезват. До шест седмици и после пак. Гривата губи лъскавина, става суха и чуплива.

Боядисването тон върху тон не позволява изсветляване и не може да покрие изцяло белите коси. Без амоняк е и се измива след десетина къпания. Временното боядисване носи промяна, която изчезва след първото измиване.

Каквато и красива коса да има на кутийката, вашата едва ли ще стане абсолютно същата. Цветът на боята се смесва с пигмента на косата и резултатите са различни. При каталозите е същото, тъй като боядисаната там коса не е естествена, а синтетична, затова тествайте върху кичур.

-brr-

Първо боядисайте добре корените и после нанесете по цялата дължина. Според специалистите цялата коса не бива да се боядисва повече от два -три пъти годишно, затова съветват да се ограничите само с израсналите корени.

Боята трябва да се нанася колкото е възможно по-бързо и се чака според написано на упътването. Ако престоите 10 минути повече, няма да станете по-руси.

Боята хваща на леко мръсна коса. Една опаковка е достатъчна за средна дължина. Ако косата е по-дълга от 20 см, вземете две опаковки. Къдравата абсорбира цвета по-бързо от правата.

Мъчното идва след боядисването. Как да задържите цвета и да опазите косата, за да не се превърне в метла.

Боядисаната коса се нуждае от специални грижи. С висококачествена боя и специализирани продукти блясъкът и жизнеността се запазват. Задължителни са шампоан, балсам и маска за боядисана коса. Те са обогатени с витамини, природни масла и антиоксиданти, които предпазват косъма от увреждане при често боядисване. За лъскавата коса е важно здравословното хранене и повече вода, предпазване от слънце и студ.

Горещата вода под душа уврежда косата, а четката я къса. Избягвайте сешоара, нека косата изсъхне сама.

Маска с листа от мента помага при есенния косопад, заздравява и дава блясък. Медът от акация с малко хлебна сода съживява изтощената коса, отварата от черен чай също.

Косата изсветлява и става по-лъскава с отвара от лайка. Две лъжици сушени цветчета се варят в половин литър вода 5 минути, прецежда се и се измива. Лимонът също изрусява, ако миете косата със сока на половин лимон, разтворен в литър вода.

Ако искате златист нюанс, измийте няколко пъти с отвара от листата на кромид лук.

Махагон се получава от листата на дюля. Сварете гъста отвара от вода и листа, оставете ги да киснат една нощ, прецедете и измийте.

Кестенявите коси могат да се подхранват с отвара от розмарин. Няколко клонки се заливат с вряла вода, оставя се да изстине и се облива. За тъмни коси помагат и обелки от зелени орехи.
Въпреки всички грижи понякога косата боледува. А най-добрият лек е ножицата.


Коментари