Публикация

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Човешкият папилома вирус (ЧПВ) може да засегне всяка от нас и обикновено инфекцията протича без симптоми, пояснява д-р Даниела Чифийска, началник отделение „Клинична патология” в Медлайн клиник, Пловдив.


Осем от всеки десет жени се заразяват през живота си с вируса и в повечето случаи те се самоочистват от инфекцията, но без да изградят имунитет. Когато вирусът продължи да живее, рискът от развитие на рак на шийката на матката е по-голям. На практика всички случаи на рак на маточната шийка се причиняват от определени високорискови типове на ЧПВ. Той се предава много лесно при полов контакт и интимни ласки.

Злокачественото заболяване се развива, когато клетките на маточната шийка покажат отклонения от нормата и растежът им излезе извън контрол. Като всяко онкологично заболяване и ракът на маточната шийка има способността да прониква в околните тъкани и да се разпространява по цялото тяло чрез кръвния поток или лимфната система. Така се образуват метастазите, разсейките. Младите жени са най-уязвими и податливи да станат приемници на вируса, тъй като тяхното тяло е все още в развитие.

Какво е важно да знаем?
За откриване на ЧПВ съществуват два метода: цитологичен и ДНК тест. И двата са сигнални и чрез тях може само да се констатира, че има проблем. Превръщането на нормалната тъкан в ракова се случва за период от три до седем години и единствено достоверното изследване се прави от опитен цитолог след проба, взета от гинеколог. За изследване на цитонамазката у нас се ползва класификацията на Папаниколау, при която ПАП 1 и 2 се считат за нормални, ПАП 3 изисква уточняване, а при ПАП 4 и 5 има болестни промени. Повечето от цитонамазките от третата група се дължат на възпалителни процеси или хормонален дисбаланс и отзвучават след адекватно лечение.

-brr-

Диагностиката може да продължи с безболезнена колпоскопия, при която маточната шийка се изследва с оптично устройство. Апаратът регистрира фините промени, незабележими с просто око, и се взима тъканна частица за биопсично изследване. Биопсията се определя като Златен стандарт – чрез нея категорично се дава заключение за болестните изменения. ДНК тестът определя точния вид на вируса и дава ясна представа за индивидуалния риск.

Предраковите изменения на маточната шийка се наричат на латински език „дисплазия”. Тя може да бъде лека или средна и тук има възможност да се лекува с медикаменти, да се обгаря с ток или лазер, но само при условие че измененията не навлизат в канала. При тежката степен на дисплазия се прави конизация – частична ампутация на маточната шийка през влагалището. Това става в болница, с пълна упойка и краткотраен престой в лечебното заведение. За младите жени е важно да знаят, че с конизацията се ликвидират измененията и не се препятства възможността да забременяват и раждат.

При напредване на заболяването може да се появят един или няколко от следните симптоми – непривично кървене (между два нормални месечни цикъла, след полов контакт или след менопауза), засилване на вагиналното течение, болки в областта на малкия таз и по време на полов контакт. Тези симптоми обаче трябва да бъдат разчетени от специалист, тъй като често могат да бъдат предизвикани от обикновени инфекции или други здравни проблеми.

Как да се предпазим?
Вече има ваксини срещу инфекция с човешки папиломен вирус, които са ефективни, преди вирусът да е проникнал в организма, т.е. преди началото на половия живот. Съществуващите ваксини могат ефективно да предпазят от  най-често срещаните високорискови типове ЧПВ. Ваксините са достъпни в България, но засега не са включени в задължителния имунизационен календар, поради което не се реимбурсират от здравната каса, каквато е практиката в много европейски страни. Прилагат се като три последователни мускулни инжекции (по схема) в продължение на 6 месеца.

-brr-

Най-добрата профилактика срещу заразяването с човешкия папиломен вирус си остава моногамията, избягването на безразборни полови контакти и ползването на презерватив. Цитонамазката е задължителното годишно изследване за всяка жена, а колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-успешно ще бъде лечението. Откриването му в ранните стадии и правилно проведената терапия водят до почти пълно излекуване.

Важно е да знаете, че:
Всяка година от рак на маточната шийка по света умират 250 хил. жени и се регистрират половин милион нови случаи. Всеки ден умира по една българка със същата диагноза, а заболяемостта е нараснала два пъти. Сред жените на 30-39 и 40-49 години случаите се увеличават, като при една трета ракът се открива в късен стадий.

При повече от 100 човешки папилома вируси само 30 засягат половите органи. Високорисковите типове причиняват рак на шийката на матката, влагалището и вулвата, а нискорисковите – генитални кондиломи (брадавици). За откриването на връзката между човешкия папиломен вирус и рака на маточната шийка немският професор Харалд цур Хаузен стана лауреат на Нобелова награда за медицина.
Ежегодният цитологичен скрининг при полово активните жени е необходимата и задължителна профилактика, която може да спаси живота.

" }-->

Коментари