Публикация

Градът и детският имунитет

Много родители се оплакват, че децата им боледуват повече в сравнение с предишните поколения.


Педиатрите не отричат, че е увеличена заболяемостта от дихателни, кожни и хранителни алергии, някои инфекции, артериална хипертония.

Причините за понижения имунитет сред малките са комплексни. На първо място може да се посочи нездравословният начин на живот на някои майки по време на бременността. Пушенето, прекаляването с алкохол, нездравословното хранене, недостатъчният сън и недостигът на витамини и микроелементи при износването на плода оставят своя отпечатък върху бъдещото здраве на детето.

Животът в градската среда, която е силно екологично замърсена, също потиска способностите на организма да се бори със заболяванията. Затова не е учудващо, че децата, които живеят на село, много по-рядко боледуват от сенна хрема и астма, независимо че са сред тревите, полските цветя и дърветата. Друг фактор е стресът, който не подминава и най-малките и отслабва имунната система.

Често иначе амбициозните родители не обръщат достатъчно внимание на хранителния и двигателния режим на децата си. Седенето с часове пред екрана и засищането с готови концентрирани храни лишава организма от важни вещества.

Затова всяко семейство трябва да положи усилия за отглеждането на децата в нормални условия. Това включва достатъчно всекидневна физическа активност на открито, разнообразно хранене, подбор на конкретните занимания на детето според неговите реални желания и възможности. Излишно е да се припомня, че поне в дома си децата не трябва да са изложени на тютюнев дим.

Коментари