Публикация

Зеленчуците и плодовете помагат на стомаха

Интервю с доц. Светослав Ханджиев, експерт по диетология.


Доц. Ханджиев, много се говори колко важно е плодовете и зеленчуците да са постоянното присъствие на трапезата ни. Има ли данни доколко това става?
Всички научни изследвания върху храненето в нашата страна показват, че сега средностатистическият българин консумира по-малко зеленчуци и плодове, отколкото е необходимо според нормите на здравословния живот. А в традициите на нашето хранене (или както казваме - балканската диета, защото храненето има много общи характеристики в целия регион) плодовете и зеленчуците играят основна роля. Тяхната биологична стойност е много голяма. Но пак казвам - средната им консумация е забележимо намаляла.

Изобилието от други храни ли е причината?
Може би и това, но българинът трябва отново да се приучи всеки ден да консумира средно по 4-5 различни плодове и зеленчуци - около 400 грама е необходимото количество. Ценността им за здравето е безспорна. Не напразно казваме, че първият диетолог в света е Ева. Тя е разбрала качествата на ябълката, подарява я на Адам и... животът започва.

Плодовете и зеленчуците се възприемат предимно като основен и незаменим доставчик на витамини във всички възрасти.

Точно така. Но и плодовете, и зеленчуците доставят в различни количества на нашия организъм също растителни белтъчини, съвсем малко мазнини, но твърде много въглехидрати. И, разбира се, това има значение при подбора им в съставянето на диетата при някои заболявания.

Но акцентът, особено напоследък, е върху богатото съдържание на витамини и на разнообразни минерални соли, антиоксиданти, които са изключително полезни за всички физиологични процеси в нашия организъм. Защото стресиращото всекидневие на съвременния човек активизира оксидативните процеси в тялото, което пък води до ранна атеросклероза, до злокачествени тумори и други заболявания.

Каква е ролята на тези продукти за доброто здраве специално на храносмилателната система?
В последно време особено се подчертава значението на растителните влакнини, тъй наречените фибри, които се съдържат точно в зеленчуците и плодовете. Защо? Защото средностатистическият жител на планетата страда твърде често от хроничен запек. Това е едно изключително разпространено и съвсем не безобидно страдание.

Как се градират причините?
Причината е липсата на фибри в храната. И застоялият начин на живот. А това пък е предпоставка за рака на дебелото черво, който е на първо място сред злокачествените заболявания на храносмилателната система. Говорим за един изключителен социален и медицински проблем.

Предпазването от хроническия запек е профилактика и на рака на дебелото черво. Вече има и препарати, базирани върху съставките на естествени продукти със слабителен ефект. Например „Фрутилакс” е екстракт от смокини и сини сливи, съдържа още мента, копър. Това са познати в традициите на нашето хранене средства при запек, а приемането им не предизвиква спазми и неприятни усещания.

Залисани във всекидневието, сякаш пренебрегваме проблема, докато не се превърне в хроничен.
Нормалното е веднъж дневно да се ходи по голяма нужда. Хората трябва да знаят, че това е много важна част от грижата за доброто здраве, работоспособност и самочувствие. Приемането предимно на белтъчна храна, месо, тлъстини, с липса на растителни фибри, води много често до запек. А нашият живот в момента е изключително застоял.

Постоянно сме в различни превозни средства, стоим с часове пред компютъра и телевизора и всичко това дава своето неблагоприятно отражение върху работата на червата. Запекът може с времето да предизвика появата на хемороиди, а регулирането на дефекацията е пряко свързано с лечението им и предотвратяването на много неприятни и сериозни техни усложнения.

Коментари