Публикация

Грипът и витамин D

Витамин D се синтезира в организма от въздействието на слънчевата светлина...


Недостиг на витамина може да се получи през студеното полугодие и при затворен начин на живот. Витамин D е изключително важен, тъй като регулира много функции в човешкия организъм – на първо място имунитета.

Витамин D помага не само за усвояването на калция от костите, но и предпазва от проблеми с дишането при малки деца, установиха специалисти от Харвардското медицинско училище.
В изследването им са включени 1000 деца, родени в Нова Зеландия, чиито нива на витамин D са проследявани в продължение на пет години. Същевременно се следят и инфекциите и други заболявания, засягащи дишането.

В ранна детска и предучилищна възраст респираторните заболявания и хриповете са често срещани. Хриповете са симптом както при астма, така и при инфекции на горните дихателни пътища и белите дробове.

Бронхиолитът, причинен от вирусна инфекция, е най-честата причина за хоспитализирането на деца до тригодишна възраст в САЩ, по думите на доц. Карлос Кармарго от Харвардското медицинско училище, ръководител на изследването.
Друго проучване, публикувано от American Journal of Clinical Nutrition в края на миналата година, доказа важната роля на  витамин D в превенцията на вирусни инфекции.

Учени от Япония провели изследване с над 300 ученици на възраст от 6 до 15 години. Половината от децата взимали 1200 IU витамин D на ден, а другата половина - плацебо. Те приемали витамина от началото на декември 2008 до края на март 2009 г. Едва 10% от децата, приемащи витамин D, развили грип, докато почти 20% от плацебо групата се разболели. Това доказва, че витамин D намалява риска от заболяване наполовина.  

Друго важно откритие е, че витамин D, изглежда, почти напълно заличава риска от пристъпи на астма.
Витамин D има доказана ефективност в превенцията и лечението на още редица заболявания.

За да повишим действието на имунната си система, е добре да потърсим в близките седмици личния си лекар, който да предпише медикамент, съдържащ витамин D3.



Коментари