Публикация

Мъжете, силата и сексът

Интервю с д-р Тотко Найденов, автор на редица книги за здравето и медицината.


Д-р Найденов, степента на сексуалната активност ли определя силата на един мъж?
Сексуалността е много важна част от живота на мъжа, но ако трябва с една дума да характеризирам какво означава силен мъж, тази дума ще бъде „отговорност”. Силният мъж е преди всичко отговорен - към семейството си, към професията си, към майка България. Тук със сигурност включвам и отговорността към самия себе си, защото нашите мъже са доста болни и подвластни на редица вредности като пушене, прекалено пиене, некачествени храни. Това е причината българският мъж да живее със седем години по-малко от българката.

Преодолява ли се вече първичното, балканското разбиране за мъжественост?
Ако под балканско разбирате дебел корем, грубиянско поведение и обилно пиене, време е да го преодолеем. Отдавна това не е на мода в цивилизования свят.

Вярно ли е, че сексът отстъпва като приоритет в живота на българския мъж за сметка на парите, професията, властовите изяви?

Вярно е, много жени са ми казвали, че дори 30-годишни мъже почти не ги търсят. Част от тях са с намалено либидо (сексуално влечение), а други още от ранните си години имат еректилни дисфункции.

Как си го обяснявате?
На първо място е стресът! Хората са притеснени какво ще се случи с тях в утрешния ден. Такъв човек не може да се отпусне. На второ място поставям масовото тютюнопушене, което много вреди на половата мощ.

Но нали сексът е вроден нагон, с какво го заменяме днес?

С компютърната мишка и с телевизора! Едно време нямаше компютър, нямаше телевизори. Хората се движеха и нямаха кореми. Движеха се, работеха. Сега се върнеш вкъщи, салатката, ракийката, бирата, пуканките, пържените картофки пред телевизора, после - защо напълнях, защо не мога да бъда добър в леглото.

Какво е посланието на новата ви книга „Силният мъж”?
В книгата съм разгледал в разбираем стил основните здравословни, сексуални, психологически и морални проблеми пред съвременните мъже. Разгледал съм и интересни моменти от биографиите на световни лидери. Но основното послание е, че мъжът не бива да разваля семейството си, дори през годините да се влюби в друга. Той трябва да пази достойнството на жената, която му е родила децата!

Коментари