Публикация

Национална кампания за профилактика на кожните алергии

От 21 до 25 ноември ще се проведе третата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, организирана от Българското дерматологично дружество.


Тя ще обхване 6-те най-големи дермато-венерологични клиники в страната: в София - УМБАЛ “Александровска”, ВМА, Болница „Токуда” и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Тази година акцент в кампанията представляват екземите (контактните алергични дерматити).

Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест, тъй като кожата е в непосредствен контакт със заобикалящата ни среда и често е засегната от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Екземата е най-честото алергично кожно заболяване, а близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете, където най-често се локализира заболяването.

Кампанията цели да популяризира проблема за алергичните кожни реакции, както и да провокира дискусии, относно възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

По време на кампанията пациентите с екзема ще бъдат преглеждани безплатно, а при нужда ще им се извършват и алергологични тестове.
Желаещите трябва да имат предварително записан час на тел. 02/9230 511, УМБАЛ “Александровска”.

Коментари