Публикация

Д-р Грозева: Всеки трети човек страда от алергии

За трета поредна година в Плевен под егидата на Българското дерматологично дружество ще се проведе кампания за безплатно тестване за кожни алергии.


Д-р Даниела Грозева, специализант по дерматология в Клиниката по дерматология и венерология на УМБАЛ – Плевен,  е сред специалистите, които ще извършват тестването.

„Кампанията протича под мотото „Диагностика и профилактика на кожните и алергични заболявания”, а седмицата, през която ще се проведат безплатните тестувания, е от 21 до 25 ноември”, обясни д-р Грозева.  

В Плевен изследванията ще са на 21 и 22 ноември от 9 до 15 ч., като телефона за записване е 064/886 696.

„Акцентът на кампанията е насочен към хора, които имат екземи по кожата и предимно по ръцете.  Всеки трети човек страда от някакви алергии, за това и екземите на ръцете са едни от най-честите”, обясни д-р Грозева.  

Ръцете постоянно са изложени на различни препарати и дразнители. Хората често използват и дезинфектанти, които също дразнят. Засегнати от този проблем са  козметички, маникюристи и фризьори, тъй като те постоянно работят с различни химични вещества, които съответно дразнят кожата на ръцете.

Много хора мислят, че ръкавиците предпазват от вредни вещества, но това не е така. Често се оказва, че те имат и алергия към латекс, от който са направени ръкавиците.

-brr-

„Друг проблем е, че когато определено вещество попадне в ръкавиците, то засилва контакта и от там дразненето, но се нарушава и воднолипидната мантия на кожата. Затова целта на тези безплатни тествания е да се открият и диагностицират точно хора, които имат проблеми, за да се  лекуват”, смята д-р Грозева.  

„Едновременно с кампанията  стартира и проучване за честотата на хората, които страдат от екземи по ръцете. Важно е, когато се установи заболяване, да се види какъв подтип е екземата, тъй като има  7 подтипа”, каза специалистът.  

Доста важно е да има едно адекватно лечение, а когато се овладее острият процес, да се полага всекидневна грижа, за да не се появяват екземи. Хората, страдащи от това заболяване, излизат скъпо на работодателите и държавата, защото се  налага да се изплащат болнични.

„Екземата може да се каже, че е и професионално заболяване особено, когато тя е локализирана на ръцете. Затова е добре да се направи този тест, за да се знае какъв е дразнителят и той да се избягва. Ние ще търсим проблема сред 28 алергена, като това е стандартен Европейски тест”, каза още дерматологът.

Коментари