Публикация

Анемията засяга повече жените

Бързо уморяване, слабост, депресия, задъхване, учестен пулс – всичко това са симптоми на анемия и се проявяват при всяка трета жена.


Най-разпространени анемии са причинените от голяма загуба на кръв или от недостатъчно производство на червени кръвни телца. При жените анемията много често се дължи на месечния цикъл.

По време на менструация тялото губи значително количество кръв, която не може да се възстанови лесно. Оттук идва и високият процент на жените, страдащи от този проблем – 30% в сравнение с едва 2% от мъжете.                                                                                                                          

В резултат на развитието на един или друг процес може да се намали количеството на червените кръвни телца, на нивото на хемоглобина (при нормален или намален брой на червените кръвни телца), влошаване на качеството му или различни комбинации между изброените фактори, уточняват специалистите и подчертават: кръвта е уникален трансмитер на всички обменни процеси в организма и когато е с влошени показатели, страда целият организъм.

Има състояния на анемия, при които лекарят може да препоръча като противодействие както специален хранителен режим, така и подходящи комбинации от хранителни вещества, подпомагащи кръвотворенето. Включеното в тези комплекси желязо спомага производството на хемоглобин - отговорен за преноса на кислород до всяка клетка в организма.

Витамин С подпомага усвояването на желязото, витамин B9 участва в регенеративните процеси и произвеждането на нови клетки в организма, а В12 поддържа нормалното кръвообразуване. Макар и на пръв поглед безобидно състояние, анемията може да има тежки последици и затова изисква своевременно консултиране с лекар.

Коментари