Публикация

10 неща, които диабетиците трябва да имат винаги под ръка

След като се развие диабет, той не може да се излекува, но има много начини да се контролира.


Диабетиците трябва да поддържат здравето си в добро състояние, да се преглеждат редовно и винаги да имат под ръка следните 10 неща:

Диаграма със съдържанието на храните
Диабетиците задължително трябва да са информирани кои храни са им позволени и кои забранени. Задължително е да знаят кои храни са с висок гликемичен индекс, защото след тяхната консумация стойностите на кръвната захар винаги се повишават, което може да причини различни усложнения.

Глюкомер
С него се проверява нивото на кръвната захар при дадена диета или при приемането на дадено лекарство срещу диабет. Редовното амбулаторно наблюдение на кръвната захар също помага за уточняването на дозите на приемания инсулин.
 
Предписаните лекарства
Диабетиците не трябва в никакъв случай да позволяват да получават хипергликемия или хипогликемия. Предписаните лекарства трябва да се приемат точно по схемата, обикновено с храната, за да се избегнат рискови за здравето промени в нивото на кръвната захар.

Инсулин
Когато диабетът не може да се контролира само с приемане през устата на хипогликемични агенти, се прибягва към инсулин. Такива пациенти трябва да имат винаги под ръка инсулин.

Удобни обувки
Всяко стягане или притискане от неудобни обувки може да доведе до незарастващи рани. Заради по-ниската чувствителност на диабетиците към болката тези рани могат и да се инфектират и затова удобните обувки трябва да бъдат приоритет за диабетиците.

-brr-

Лентички за тестване на кетоните
С тях може да проверите в момента дали нивото на кетоните в кръвта ви е повишено, ако почувствате, че захарта ви се е покачила или понижила. Повишените кетони в кръвта и урината показват наличие на киселини, които могат да бъдат застрашаващи живота и да причинят кома. С навременната проверка може да се избегнат усложнения.
 
Идентификационна карта на диабетик

Тази карта трябва да се носи, за да може да се окаже необходимата помощ на диабетика в случай на инцидент. Това е особено задължително за диабетиците, които страдат от хипогликемия /ниски захарни стойности в кръвта/. В този случай приемането на само 20 грама захар могат да бъдат животоспасяващи.
 
Аптечка за първа помощ
Леките наранявания и порязвания при диабетиците, особено по краката, често се инфектират и дори гангренясват. В аптечката трябва да има антисептична паста, бинт, марля, памук и антибиотици. Ако ви е трудно да носите със себе си такъв комплект от лекарства, ги дръжте на лесно достъпно място.

Комплект за почистване на зъбите
Диабетът създава проблеми и в устната кухина – разваляне на зъбите и заболявания на венците. Носенето на принадлежности за почистване на зъбите не е задължително, но хигиената на зъбите трябва да се спазва строго. Четката за зъби трябва да е с меки косми.
 
Нещо сладко
Диабетиците трябва винаги да носят в джоба си няколко сладки бонбона. В случай на внезапно спадане на нивото на кръвната захар, те трябва незабавно да хапнат нещо сладко.
 

Коментари