Публикация

Демонстрация на безшевна очна хирургия в Пловдив

За първи път у нас ще бъде показан модерният метод „25+G парс плана витректомия” при отлепена ретина.


На 19 и 20 ноември участниците в 6-ия Витреоретинален симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги” ще демонстрират най-модерните безшевни методи в очната хирургия. Това съобщиха от Клиниката по очни болести на лечебното заведение.

Темата на шестото издание е „Изкуството в хирургията на заден очен сегмент”, като за първи път в страната от Операционна зала на клиниката ще бъде демонстрирана безшевна 25+G витректомия с апарат Constellation. Този тип хирургия е един от най-съвременните методи за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

При нея се работи през 3 отвора с големина 0,5 мм. Обикновено подходящи за този тип безшевна хирургия са пациенти с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, с отлепване на ретината, с дупка на макулата и др.

Апаратът Constellation позволява да се извърши и комбинирана хирургия – едновременно да се премахне катаракта и да се извърши безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло. 25+G парс плана витректомията се извършва при отлепване на ретината, уточниха домакините. При тази процедура се почистват мембраните и ретиналните сраствания и ретината се разстила.

Интервенциите върху пациенти с изброените заболявания ще демонстрира специалният гост на симпозиума – италианският хирург проф. Франческо Боша.

Коментари