Публикация

Ходете, за да сте млади, здрави и слаби

Сезонът на обездвижването настъпва – студено време, мазни храни и залежаване на дивана. Най-доброто, което можем да правим, за да сме здрави и усмихнати, е просто да ходим...


Да не взимаме асансьор за два етажа или автобус за една спирка, за да работи сърцето по-добре и да сме по-слаби.

Ходенето е най-естественото човешко движение – без напрежение, без пари и без травми. То ни прави по-млади и по-енергични.

Разходката е и най-приятният начин за отслабване. Освен това подобрява метаболизма, движението на кръвта, дишането и мозъчната дейност.

Понижава холестерола и кръвното налягане, заздравява кости и мускули. Половин час ходене на ден подобрява тонуса и разтоварва от психическото напрежение.
Има няколко видове ходене – силово, височинно, интервално и свободно.

Силовото е на крачка от бягането и натоварва мускулите на краката и ръцете, височинното е много полезно за отслабване. За интервалното трябва програма, в която се редуват бавен, бърз и умерен ход в продължение на половин час. Свободното ходене подобрява здравето, но е по-скоро за отпускане и релакс. Дори то е по-пълноценна почивка, отколкото излежаването, тъй като се произвеждат хормоните на щастието, които борят безсънието, депресията и стреса.

Още древните мъдреци са забелязали, че когато човек се движи, по-добре мисли. Дискусиите в школите на древногръцки философи били само в движение.
Днес в Щатите дори има бестселър - “Наръчник по ходене”.

Зад Океана вече рекламират ходенето като вид патриотично задължение, тъй като са изчислили, че ако американците започнат да се движат всеки ден, ще бъдат спестени около 80 млрд. долара годишно за медицински разходи.


-brr-

В Япония пък има инициатива „Всеки ден – десет хиляди стъпки” и милиони всеки ден си изпълняват „нормата”.
Но и ходенето си има своите правила, въпреки че е едно от най-естествените човешки движения. Дръжте раменете и гърба изправени, стъпвайте от петата към пръстите, дишайте спокойно и през носа. Разхождайте се два часа преди или два часа след хранене.

Темповете и времето трябва да са според физическата подготовка, възрастта и теглото. Започнете всеки ден да вървите с умерен ход двайсетина минути в продължение на месец. После постепенно увеличавайте времето, разстоянието и темповете, за да стигнете поне час здравословно ходене.

Изчислено е, че километър с бързи крачки унищожава 60 калории. Предпочитайте разстоянието пред скоростта - по-добре да изминете повече, отколкото бързо да се уморите. Изберете наклон нагоре пред равна алея.

Задължителни са удобни обувки и малка бутилка вода.
Трябва сами да търсим възможност да правим около 3000 крачки всеки ден. Да слезем по-рано от автобуса, да избираме различни маршрути и да не се качваме на ескалатора в метрото. Ходенето трябва да е за удоволствие, а не просто досадно задължение и броене на крачки.

Важно е да го правите всеки ден.
Ако есенните дъждове и зимните студове ви спират, във фитнес залата има крос тренажори и бягащи пътечки. Тези кардиоуреди стават все по-достъпни за портфейла и в магазините, но крачките из квартала и из парка са абсолютно безплатни.

Ходенето е новата фитнес мания. Европейците вече луднаха по скандинавския вариант – щеки в ръцете, маратонки на краката. Нещо, което още не се вижда в нашите градски паркове, но пък старите планинари отдавна го знаят. Твърди се, че една скандинавска разходка гърми 400 ккал за час. Но и да нямаме щеки, важно за сърцето и нервите е да се движим. И то без напрежение и мрънкане. През пролетта ще се наградим с по-малък номер панталони...



Коментари