Публикация

Защо са вредни цигарите?

В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети - като кадмият, влияят зле на репродуктивната система.


При мъжете пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността, вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средно тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки.

Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените.

Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка.

За съжаление около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.

Целта на Министерството на здравеопазването е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

Коментари