Публикация

Алкохолът – полза и вреда

Още древните гърци са имали култ към мярката във всяко човешко действие. Защото нейното нарушаване е водело до най-различни беди, често с фатални последици.


Ако трябва да отнесем древните мъдрости към съвременната действителност и специално към употребата на алкохол, се вижда, че няма нищо ново под слънцето. Специалистите отдавна не заклеймяват изобщо и по принцип приема на спиртни напитки. Но проблемът е, че сравнително малко хора съумяват да следват и отстояват пиенето с мярка. Вярно е, че за различните хора тя може да е различна според расата, пола, възрастта, килограмите и някои генетични дадености. Но разликите са по-скоро по посока на необходимостта да се пие още по-малко от допустимото, а не да се твърди с апломб: „На мен алкохолът не ми влияе”.

За въздействието на спиртните напитки върху здравето са правени множество проучвания, включително във водещи медицински центрове. Резултатите са показали какви са допустимите граници на алкохолен прием, при които в огромния процент от случаите не настъпват вредни последици за организма. При европеидната раса става въпрос за една алкохолна единица на ден при жените и една до две алкохолни единици на ден при мъжете. Алкохолната единица се равнява на 50 до 70 милилитра концентрат, на 150 милилитра вино или 330 милилитра бира.

Следователно мъжете могат да пият до две малки ракии (респективно водка, уиски и др.), две чаши вино или две малки бири. При жените става въпрос за половината на посочените количества. Алкохолът трябва да се изключи изобщо за деца и младежи под 17 години, за бременни жени (особено в ранните месеци), за хора с определени хронични заболявания.

Дотук стана дума за ограниченията, но медалът, както винаги, има и обратна страна. Проучванията са установили, че при хората, които употребяват споменатите умерени дози алкохол, намалява смъртността от исхемична болест на сърцето и от острата й форма – миокарден инфаркт. Ако обаче алкохолът се приема редовно в по-високи дози, смъртността се увеличава за сметка на злокачествени заболявания и увреждания на черния дроб. Не са за пренебрегване катастрофите и травмите, причинени след употреба на алкохол.

Между различните видове спиртни напитки най-големи ползи при умерена редовна консумация са установени при виното, което съдържа специфични антиоксиданти, наречени полифеноли. Те имат ефект срещу окислението на мазнините и специално на холестерола с ниска плътност (LDL или „лош” холестерол). Когато това окисление се потисне, намалява прогресирането на атеросклеротичния процес. Установено е, че няма съществена разлика дали се пие обикновено или десертно (сладко вино). Но при съпоставка на белите и червените вина става ясно, че в белите има много по-малко количество полифеноли. Червеното вино съдържа 7–8 пъти повече от тези полезни вещества.

Бирата е на второ място по отношение на протективния ефект, а при твърдия алкохол се явява опасността от здравословни усложнения, защото много често се надхвърля препоръчителната доза. Пълна заблуда е, че ако човек не почувства явните признаци на опиянение – световъртеж, несръчни движения, промени в говора, – алкохолът не му се отразява зле. С течение на времето организмът развива известна толерантност към някои от проявите на прекомерната консумация, но на клетъчно и тъканно ниво етанолът категорично действа токсично, особено при нарушаване на мярката. При прецизни тестове на хора, които твърдят, че „носят на алкохол”, също се установяват забавени реакции, нарушена мисловна дейност, грешки в различни действия.

Затова дори и да пиете в допустимите граници, не го правете всеки ден. Давайте възможност на организма да се възстанови. Това е особено важно за черния дроб, в който алкохолът се преработва от специфични ензими. Регенерацията на чернодробните клетки може да бъде подпомогната от периодичния прием на специални препарати, наречени хепатопротектори. Някои от тях като „Хепасейв” съдържат стандартизирани растителни извлеци и нямат никакви противопоказания или странични ефекти.

Лекарите са категорични, че ако по принцип не пиете алкохол, не е оправдано да започнете да го правите с очакване за ползи за здравето. Ако пиете прекомерно, намалете приема до 1–2 алкохолни единици дневно. А ако сте любител на твърдия алкохол, по-добре е да преминете на ограничени количества вино или бира.

Коментари