Публикация

Правилна храна и движение при понижен имунитет

В сезона на простудните заболявания и грипа особено внимателни трябва да бъдат хората с понижен имунитет и пациентите, които провеждат агресивна терапия /химио и лъчетерапия/ срещу онкологични заболявания.


Това обясни онкологът от Комплексния онкологичен център в Пловдив  д-р Татяна Апостолова. Според нея  за укрепване и подпомагане на имунната система и предпазване от грип на този контингент от болни, огромно значение има правилното хранене, движението, различните релаксиращи техники и приемът на продукти с имуномодулиращ ефект.

По думите на д-р Апостолава, храната, която пациентите консумират по време на лечението си, трябва да бъде възможно най-малко обработена, по възможност на пара, като зеленчуците е най-добре да се консумират сурови. Пациентите трябва да правят често разходки на открито, но без да се натоварват физически, като избягват обществени места, където могат да се заразят с простудните вируси.

Препоръчително е да извършват вкъщи различни релаксиращи упражнения или да се запишат на йога, рейки или други техники.

За профилактиката на грипа е добре през сезона да се увеличи и приемът на природни продукти с имуномодулиращ ефект, поясни д-р Апостолова.

Хората със злокачествени заболявания, независимо дали провеждат лъчетерапия, или химиотерапия, или не са на някакъв вид лечение трябва да бъдат внимателни и да обръщат повече внимание на здравето си през периода на грипа. Според д-р Апостолова те също могат да си поставят противогрипна ваксина, но само след лекарска консултация и препоръка.

Коментари