Публикация

Удобната обувка - крачка в правилната посока

И в пряк, и в преносен смисъл чрез обувката се докосваме до света! Тя може да ни накара да полетим, но и да ненавиждаме дългия си ден.


С каишки, от кожа, плат или сатен, с връзки, с камъчета, на токчета, с дебели подметки, в тъмни или искрящи цветове, всяка обувка говори малко или много за притежателя си.

В това е убедена и Снежана Попова – търговски представител на наша обувна фабрика. „Българинът масово търси удобна обувка на достъпна цена!” Желанието за екстравагантност и уникалност на модела понякога остават на заден план, ако е по-скъп и клиентът не може да си го позволи. Това обаче не пречи на милиони дами по света да посягат към новата обувка от последната колекция, а после да пестят от всичко, защото са се поддали на неразумния си порив да крачат заедно с водещите дизайнери.

„Жените определено не си пазят обувките колкото мъжете” – категоричен е Емил Петров, който е научил занаята от един осемдесетгодишен обущар. Той подчерта, че дамите често са немарливи към обувките си, не се грижат за тях и в желанието си да изглеждат перфектно или да се изфукат понякога ги обуват в неподходящи метеорологични условия. Често се влюбват в някой чифт и не го свалят от краката си, което не е в интерес на добрия му вид. Според Емил истински пример за това е модата да се носят ботуши през лятото.

В стремежа си да бъдат различни жените са готови да изтърпят високите градуси и да сварят стъпалата си, да не говорим колко по-бързо се износват самите ботуши. Но едва ли има по-неприятна гледка от „изядено” токче.  Затова и съветът на обущаря е то да е метално и падне ли, веднага да се сложи ново. Не е тайна, че обувките са „говорителят” на целия ни имидж. Много хора си съставят първото мнение за нас, като ни погледнат в краката. Мръсните, неподдържани, заприличали на цървули обувки могат да сринат цялата ни визия, независимо какъв тоалет сме избрали.

Неразделна част от удължаването на живота на любимия артикул е почистването и освежаването му. За целта ще ви помогнат мека четка и боя за обувки. „След всяко излизане, особено през зимата, това е задължително, защото колкото и качествена да е обувката, ако не се поддържа, може да пропусне влага или да измени формата и цвета си” – убедена е Снежана Попова. Дъждът, снегът, кишата, солта, която се ръси по улиците и оставя бели петна, са истинско предизвикателство за обувките.

-brr-

Като специалист по технологиите тя допълни още, че естествената и екокожата са винаги за предпочитане, защото:
1. Обувките от естествена кожа са много по-удобни и лесно прилягат на крака.
2. Предотвратяват неприятния мирис на краката.
3. Не пропускат влага.

Професионалният й съвет е, ако сте доволни от обувките в определен магазин, да продължите да пазарувате от там. Експериментирането с търговските обекти носи известен риск от загуба на време и средства. „Все пак, откъдето и да купувате, не робувайте на марката! Тя невинаги е гаранция за качество! Има и не толкова известни на пазара фирми производители, които обаче правят качествени неща” – убедена е нашата събеседничка. Тя ни помогна и да се ориентираме в света на етикетите. Винаги трябва да следим дали е означена всяка част на обувката от какъв материал е. Дали горната част е от кожа, от какво е направена подметката – каучук, силикон, гума и т.н.

А забелязали ли сте, че все по-често в магазините с лъскави витрини и примамващи чифтове стои етикетът „ортопедична обувка”. Според нашите събеседници този тип обувки се правят със специална технология, изчислява се най-подходящата височина на положението на свода за специфичните нужди на клиентите. Трябва обаче да внимаваме  - ортопедични обувки се продават само в специализирани магазини и не бива да вярваме на етикети, чиято достоверност няма как да проверим.

Американската академия по ортопедична хирургия предлага няколко метода, които да следваме при избора на обувки. Един от тях е винаги да ги пробваме към края на деня, когато краката ни са малко подути. Жените не трябва да си купуват обувки с ток, по-висок от шест сантиметра. Уверете се, че има разстояние от един сантиметър между обувката и най-дългия пръст.
„Удобството е може би най-важният показател за всекидневната обувка. Колкото и комфортно обаче да се чувствате в нея в момента на пазаруване, огледайте я за дефекти, дали ципът работи, дали е плътно залепена, а най-добият вариант е шита и лепена” – добави обущарят Емил Петров.

Друга тайна „от кухнята” на обувното производството ни издаде Снежана Попова, която ни разказа за т.нар. дишаща обувка. Най-често тя се прави от специален непромокаем материал – Gore-Tex, който не позволява на влагата отвън да достигне крака, а същевременно, ако се изпотяваме – тя се абсорбира. Дишащите обувки пазят краката сухи и се предпочитат от планинари, спортисти и всички, които обичат да ходят дори и в лоши атмосферни условия. Единственият им минус е, че са по-скъпи.


Коментари