Публикация

Калций и витамин D заздравяват костите на момичетата

Добавки от калций и витамин D могат да повишат здравината на костите на момичетата преди пубертета и вероятно да намалят риска от остеопороза по-късно през живота, разкрива ново изследване на Down Under.


Австралийските специалисти съобщават, че добавка от 800 мг калций и 400 IU витамин D3 значително увеличава костната плътност и здравината на костите при девойките. Това изследване е публикувано в списание Osteoporosis International.

Остеопорозата се изразява в ниска костна плътност, което води до повишаване на риска от фрактури, особено на тазовите кости, гръбнака и китките. В Европа, САЩ и Япония приблизително 75 млн. души страдат от остеопороза. При жените вероятността да развият заболяването е 4 пъти по-голяма, отколкото при мъжете.

Традиционно за намаляването на случаите на остеопороза се подхожда в две направления – да се подпомогне костната плътност при жени във висок риск след менопауза чрез доказани диети или добавки; или се помага максимално на изграждането на костите през важните години на половото съзряване. Около 35% от костната маса на възрастен човек е изградена по време на пубертета.

Учени от Австралийския католически университет наели 20 двойки еднояйчни близнаци и на случаен принцип назначили на единия от всяка двойка да приема витамин D, комбиниран с калций, а на другия давали плацебо за период от 6 месеца.

За това изследване за първи път е използвана периферна количествена компютърна томография, за да се измери как костите реагират на комбинираната добавка при деца преди пубертета. Комбинацията на витамин D и калций има връзка с увеличаване на костната плътност и здравина на пищялната кост (тибия) и на ръката (лъчева кост).

Костната здравина именно на пищялната и на лъчевата кост била повишена с от 4 до 66% в зависимост от мястото, на което костта е била тествана.

Това изследване подкрепя предишни открития, включително резултатите от 18-месечно проучване на учените от Университета в Шефийлд, Великобритания. Според тях дневна добавка от 792 мг калций помага за увеличаването на минералното съдържание в костите, както и на тяхната плътност.



Коментари