Публикация

Дни на отворените врати за хора с говорни увреждания във Варна

Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда ще консултира безплатно варненци в рамките на инициативата „Дни на отворените врати”, която ще се провежда до 30 ноември от 13.00 до 17.00 часа.


В Центъра, който от месец ноември се намира на ул.”Тодор Димов”№30, ще бъдат предоставени след предварително записване безплатни консултации с невролог, логопед, психолог и социален работник. Заявките за включване в инициативата варненци могат да подадат на телефони: 052 809332 и 0878 608 113.

Центърът предлага рехабилитация на хора с афазия. Афазията е нарушение в способността на човек да се формулират и интерпретират езикови символи в резултат от увреда на езиковия механизъм в централната нервна система. Причината за подобни нарушения най-често е инсулт - 30 % от пациентите с инсулт проявяват различни видове и степени на афазия.

Други възможни причини са черепно-мозъчна травма, тумор, енцефалит и др. За изминалите 3 години от функционирането на Центъра от рехабилитационните програми, помощта и подкрепата на екипа са се възползвали над 100 пациента, с различни степени на афазия.

Коментари