Публикация

Здравословно меню с гарнитура спорт = изваяна фигура

От година на година затлъстяването се превръща в епидемия и световен проблем. И ако доскоро засягаше предимно хора в напреднала възраст, то днес се среща все по-често и сред малчуганите.


Когато обаче засегнато от излишните килца е не само самочувствието, но и здравето ни, трябва да се замислим сериозно какво в начина ни на живот не е както трябва и се нуждае от спешна промяна.

Желанието ни да се отървем мигновено от окръглената гледка в огледалото ни кара да се подлагаме на какви ли не диети. Стискаме зъби, а крайният резултат обикновено ни кара да се чувстваме неудовлетворени и отчаяни. Да не говорим за тъй наречения йо-йо ефект, който на практика превръща мисия отслабване в мисия невъзможна.

Румяна Илиева е онлайн фитнес инструктор и диетолог. Мотото й „Тренирай, без да зависиш от време и място” ни провокира да разберем повече за нейния метод за отслабване, включващ хранителен режим с разнообразни продукти и домашни тренировки 5 пъти седмично по 20-30 минути на ден.
 
„Отслабването е процес и не се случва за няколко дни. Хората се подлагат на странни кратки диети и очакват за това време да се случи чудо. Истината е, че нормалното отслабване е до 1-1,5 килограма на седмица. Имам клиенти, които са сваляли 7 кг за седмица, но това са хора с тегло над 100 кг, които през първата седмица, когато спазват хранителен режим и тренират, изхвърлят много вода и това се отразява на теглото им, което обаче не означава, че са свалили 7 кг мазнини”, обясни Румяна. В момента, в който се спрат сладкишите и пърженото, тялото ни реагира позитивно, а като се съчетае с ежедневни упражнения по 30 минути, чудесата започват да се случват, макар не и със скоростта, с която повечето хора очакват.

И макар че фитнес инструкторката не е привърженик на броенето на калории, е необходима известна образованост за това кои храни са висококалорични и да се ограничи тяхната консумация. Ядките и сладкишите са изключително неблагоприятно съчетание. Храненето трябва да е съпътствано с редовни тренировки, защото мускулите и изобщо цялото тяло трябва да се ползва редовно. „Знаете какво става с кола, която не са кара дълго, нали? Не е нужно да тренирате с часове, 20 минути на ден са достатъчни, въпросът е да са 20 минути, през които сте дали всичко от себе си, а не просто леко да се размърдате”, продължава събеседничката ни.

Дали защото хората започнаха да се интересуват повече за здравето си, или защото просто стана модерно да си вегетарианец и да си пазаруваш храни от биомагазин, но здравословното хранене стана една от най-дискутираните теми. Какво значи да се храним здравословно и дали то, освен че е полезно, е и диетично? „Привърженик съм на храни, които могат да се консумират сурови или със съвсем малка обработка. В хода на еволюцията човек се адаптира и колкото „по-стара“ е една храна, т.е. колкото повече време е присъствала в традиционното меню на човешкия вид, толкова по-добър механизъм за нейното усвояване се е изградил. В този смисъл – вафли, чипс и всякакви наскоро създадени от човека храни не са здравословни, защото не е минало достатъчно време, за да се адаптираме добре към тях.

-brr-

Може би затова има такъв бум на метаболитни заболявания, защото сладкишите и изобщо бързоусвояемите и силно преработените храни, които произвежда хранителната индустрия, са от скоро в нашето меню и тялото ни не е изградило механизъм да се справя с тях. Съветът ми е да се консумират храни, които са съществували и преди хиляди години – мисля, че това е здравословно хранене”, сподели Румяна Илиева. Така че спорът дали месото е полезно или не остава неразрешен и въпрос на личен избор за всеки човек.

Всичко е в баланса. Ако сме преяли на семеен празник, на следващия ден веднага да възстановим баланса чрез разтоварващ ден, ако една седмица сме преяждали, веднага след нея седмица разтоварване.  

Избирайте ястия, които са приготвени просто, без сложни сосове, да е видно какви са съставките, за да прецените доколко добавките при приготвянето са естествени и доколко реалната им енергийна стойност отговаря на целите ви. Честа грешка е например да се полее салатата обилно с около 50 г олио (450 кал) или с уж лек майонезен сос (300-400 кал).
Важно е да съчетаваме хранителния режим с физическа активност. Не само за да постигнем по-бързо желаните резултати. Отпуснатото слабо тяло също не е красива гледка. А и спортът повдига тонуса. Упражненията обаче трябва да са трудни. Ако ни е прекалено лесно, няма полза. Излишно е да отбиваме номера.

Тялото ни се адаптира и затова всеки път, когато правим трудни упражнения, ставаме все по-силни и здрави. Мускулите се научават да преодоляват по-голямо натоварване. Затова и Румяна е привърженик на тренировките с продължителност 20-30 минути 5 пъти седмично, включващи трудни упражнения, които натоварват цялото тяло. „Задължително е излизането от зоната на комфорт - преодоляване на високо натоварване, при което тялото ни се съпротивлява на максимум”, съветва инструкторката.

Жените сме склонни да пръснем маса пари за медикаменти, обещаващи незабавен ефект не само докато седим, но и хапвайки от всички вкусотийки. Поискахме мнението и на нашата събеседничка. „Отслабването не е магия, а математика – ядеш по-малко, отколкото харчиш. Не виждам смисъл от приемането на хапчета за отслабване, ако в същото време не се спазва хранителен и тренировъчен режим, това са изхарчени пари на вятъра. А ако менюто ни е диетично и се правят упражнения, те водят до отслабване и няма нужда от допълнителна стимулация с медикаменти. Все пак има хранителни добавки на билкова основа, които могат да подпомогнат отслабването, но отново само ако са в съчетание с диета и тренировки.”

Коментари