Публикация

Редовната профилактика на зрението пази от проблеми

Д-р Петрова, офталмолог: „Повече от половината българи имат проблеми с очите”.


Д-р Петрова, наши специалисти твърдят, че всеки втори българин има необходимост от очила. Какво е решението?
Превенция и профилактика. В по-напредналите държави ежегодно се отпускат значителни средства за това, но, уви, у нас програмите за стимулиране на превенцията на заболяванията са малко, макар да имаме отлични специалисти. При очни проблеми трябва да се мисли за риска и от по-сериозни болести като глаукома, катаракта, макулна дегенерация – водещи причини за слепота при възрастните, както и други болести, които могат сериозно да усложнят живота, ако не се диагностицират навреме.

Има ли рискова възрастова граница за очни проблеми?
Това са годините между 45 и 60, а хората в тази възраст трябва да се преглеждат профилактично веднъж на две години. Прегледите са много важни и за децата – препоръчителният цикъл е до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище. Но изобщо – при симптоми като парене, сълзене, сърбеж, главоболие, неясно виждане или друго – търсете очен специалист веднага.

Пак опираме до пари и профилактика…

Така е, и както лекарите, така и оптиците - всички ние се опитваме да помогнем. В края на годината нашите вериги оптики Grand Optics и Joy Optics инициират кампания за безплатни очни прегледи за определяне на зрителната острота, даване на препоръки и при необходимост изписване на рецепта за очила.

Кампанията стартира от първата седмица на ноември и ще продължи до 10 декември. Информация можете да получите на тел. 0884 20 11 80 от понеделник до петък в часовете от 10 до 18 и на e-mail: office@joyoptics.com

Коментари