Публикация

Във форма и през зимата

През лятото е по-лесно да се поддържа добра форма –топлите дни предразполагат към прекарване сред природата и активност, а апетитът намалява. Със застудяването обаче намалява движението, а апетитът се увеличава.


Всъщност, няма сериозни причини за такова поведение през зимните месеци. Както се изразяват някои специалисти, това прилича на погрешното  убеждение на бременна жена,  че в този период може да си яде каквото и колкото си иска.

С други думи, зимата не е основание да седите на едно място и да се тъпчете. Ако беше така, американският щат Колорадо щеше да изобилства от дебели хора, а той е щатът с най-нисък процент затлъстели хора в страната, което се обяснява с навика на жителите да прекарват много време в движение сред природата.

Попитахме известните нюйоркски специалисти по фитнес и хранене – Джошуа Марголис и Илайс Шапиро, как да опазим здравето си и доброто самочувствие през зимните месеци. Ето техните съвети:
 
Яжте цитрусови плодове
През зимата е студено и върлуват грипните вируси. Затова през този сезон имунната система трябва да е най-силна, посочва Шапиро. За укрепване на имунитета той препоръчва приемането на много витамин С. През зимата има портокали и мандарини, напълнете една купа с цитрусови плодове и вместо чипс - похапвайте от тях.

Намерете си партньор за спорт

Когато рано сутрин навън е тъмно и студено, хората с мъка напускат топлото си легло, за да отидат на фитнес, отбелязва Марголис. Но ако имаш приятел за спорт, е по-лесно. Уговорката за среща автоматично поражда чувство за отговорност. Ако няма с кого да спортувате, напишете във Фейсбук: „Утре сутринта ще потичам малко, иска ли някой да ми прави компания?”

-brr-

Бъдете избирателни към храната си

През зимата ни се прияждат по-тежки храни. Бъдете по-внимателни – вместо да изядете една гъста калорична супа със сметана, си сгответе една яхния от леща или ароматни зеленчуци. Заменете пълномаслените млечни продукти с нискомаслени и говеждото месо с пуешко, съветва Шапиро. Въглехидрати си набавяйте от пълнозърнести храни – паста или кафяв ориз.

Купете си принадлежности за зимни спортове
Предметите, в които се влагат пари, се използват повече. Ако си купите кънки, ски, щеки, скиорски очила, те едва ли ще останат неупотребени. Най-добре е да сложите покупките на видно място, за да ви напомнят за намеренията ви. Чувството за вина е добър мотиватор.

Приемайте бета-каротин
Антиоксидантите предпазват от увреждания на клетките и борят различни заболявания – от рак до обикновена настинка. Според д-р Шапиро, ако увеличите техния прием през зимата, ще настивате по-малко и ще оздравявате по-бързо. Бета-каротинът е основен антиоксидант, а храните, в които се съдържа, могат да се набавят и през зимата. Моркови, сладки картофи и броколи има през целия сезон, а те са пълни с вещества, които борят инфекциите.
 
Изберете си зимен спорт
Има много спортове, които изискват ниски температури, като ски, сноуборд, хокей на лед, кънки, изкачване по лед, посочва Марголис. Зимата е добър повод да поспортувате нещо различно. Организмът свиква с правенето на един вид физически упражнения и започва да влага все по-малко енергия в тях. Предизвикайте тялото си с овладяването на нов зимен спорт. Или просто организирайте с децата бой със снежни топки. Едно 8 годишно дете може да ви накара да изгорите доста калории.
 

Коментари