Публикация

Медът като лечебно и козметично средство

Практикуващите аюрведа в Индия лекуват с мед от 5000 години.


Терминът аюрведа е комбинация от 2 думи на санскрит, които означават “познание за живота”. Аюрведа е най-старата медицинска система в света, тя е призната официално от индийските власти и до ден днешен се практикува широко в много университети, болници, аптеки.

Аюрведа се е зародила в южния щат Керала. В оригиналните лечебни центрове специалистите по аюрведа лекуват с мед почти всички кожни проблеми. Те приготвят смес от мед и други естествени продукти, като лимон, мляко, ориз и плодови сокове, с които изсветляват луничките и заглаждат бръчките по лицето, премахват обриви и акне. Медът присъства винаги във всекидневните кремове за лице.

По на изток, в Арабската пустиня, медът е най-употребяваният продукт за лечение на кожни проблеми. В древен Египет жените са се разкрасявали с маски от мед, мляко и овесени ядки.

В Югоизточна Европа и Западна Азия приготвят мехлеми от мед. В Босна правят сироп от мед, лимон и цвят от роза, който се нарича „дюлбе”.

В съвременната медицина медът се прилага главно за лечение на рани от изгаряния и порязвания, особено в Австралия и Нова Зеландия. Някои хора използват меда за премахване на акне, белези и възпаления от акне. Дори пластичните хирурзи употребяват меда за зарастване на белези.

Според учените, благотворното влияние на меда върху кожата се дължи на неговата способност да активизира производството на хиалуронова киселина (HA), която абсорбира течностите и опъва кожата. Тази киселина не позволява втвърдяването на колагена, а го прави гъвкав и фин.

Медът може да се употребява и при обриви при бебетата, хемороиди, псориазис, екзема и пърхут. Той има и антибактериални качества. Захарите в меда се свързват с водните молекули и по този начин  бактериите се лишават от необходимата за развитието им влага. Освен това той съдържа ензим, който убива бактериите като активизира производството на естествен дезинфектант в организма.

-brr-

Медът е смъртен враг на бактериите, които причиняват болничните инфекции. Препарат само с 40% съдържание на мед убива вредните бактерии, които са резистентни към антибиотиците.

Медът е полезен за кожата и защото е антиоксидант. Той я предпазва от вредното действие на ултравиолетовите лъчи и допринася за процеса на обновяване на кожата.

По-тъмният на цвят мед съдържа повече антиоксиданти, които предпазват от действието на вредните свободни радикали.

Учените дори са създали  нов лечебен продукт от мед и  алфа-хидрокси киселини ( (AHA) Тези растителни киселини ексфолиират и обновяват кожата по естествен начин като разтварят мастните депозити и унищожават старите клетки.

Заради всички тези полезни за кожата качества на меда винаги дръжте вкъщи поне едно бурканче, най-добре по-тъмен, суров, органичен мед.

Ако се порежете или одраскате, намажете директно раната с мед и отгоре сложете марля. Сменяйте превръзката, когато медът се попие от кожата.

Пригответе си ексфолиант за лицето по аюрведична рецепта:
Смесете лъжичка мед и половин лъжичка захар, 5 капки лимон /за мазна кожа/, 1 лъжичка прясно мляко /за суха кожа кисело мляко/ и 2 супени лъжици оризова пудра. Разбъркайте и нанесете кашата върху лицето. Останете така 10 минути и след това измийте лицето си с чиста вода.


Коментари