Публикация

Д-р Ваня Цветкова: Есента е подходяща за тестване за алергии

Заради факта, че все повече хора страдат от алергии в Плевен се проведе безплатно тестване, което премина под егидата на Българското дружество по алергология.


По този повод разговаряхме с д-р Ваня Цветкова, началник на Клиниката по алергология на УМБАЛ-Плевен.

Според нея краят на летния и есенния период е подходящото време да се провеждат тествания с различни алергени. „Хората, които посетиха клиниката, имаха възможност да се тестват за алергия към инхалаторни алергени, тревни и дървесни полени, акари от домашен прах, както за алергия към котки и кучета, но и към пух и перушина”, обясни алергологът.

Според нея младите хора са най-засегнати и затова трябва да знаят от какъв вид алергия страдат, за да се лекуват и предпазват от съответния дразнител. „Често хората не обръщат внимание на кихането, кашлянето, както и сърбежа в очите, защото част от тях са свикнали с това.

Затова нашата работа е да сме полезни на тази група хора и да популяризираме клиничната специалност алергология”, каза д-р Цветкова. Алегрологията разполага със специфични методи на изследване, но и на лечение. Те са все по-широко разпространени и добиват популярност, като става дума за т. нар. алергенни ваксини.

„Лечението на дадена алергия се провежда в рамките на 3 до 5 години, като се прилага само от специалист алерголог. Ефектът е явен при младите хора”, каза д-р Цветкова. Лечението става с алергенни ваксини, които са два вида.

Едните се поставят под езика под формата на капки, а другите - подкожно. В организма се вкарва съответният алерген, към който пациентът е чувствителен. „Целта на лечението е да се изгради имунитет на принципа на ваксинирането. В крайния етап от прилагането на алергена пациентът трябва да е нечувствителен към съответния дразнител.

Целта е не да се лекуват симптомите или алергичната реакция, а да се лекува проблемът”, обясни специалистът. Според д-р Цветкова алергиите нарастват лавинообразно.

Честотата на алергичните реакции се увеличава в пъти през изминалите години, а причините непрекъснато се анализират. Доказано е, че в основата на всичко остава нарушеният имунитет.

Коментари