Публикация

7 симптома на псориатичния артрит

Според проучване на Националната фондация за псориазис, около 22% от хората с това заболяване, на които не е поставена диагноза псориатичен артрит, изпитват симптомите му - като болки, подуване и парене в ставите.


При преглед на пациент, за който има съмнения, че страда от псориатичен артрит, лекарят задава следните въпроси, за да установи симптоматиката:

Имате ли болки в ставите?

Според изследвано, 67% от хората с псориатичен артрит изпитват болки в ставите, които се местят от една към друга става. Интересното е, че 21% от болните само от псориазис пациенти също страдат от ставни болки.

52-годишен пациент понасял над 15 години болките в ставите преди да сподели за тях с личния си лекар-дерматолог. Той обяснил, че не е споменал за оплакването си, защото на прегледите винаги се обсъждат кожни, а не ставни проблеми.

Усещате ли скованост и слабост в ставите?

По време на проведено изследване 34% пациентите с псориазис, на които е поставена диагноза артрит, се оплакали, че повече от 2 часа след ходене усещат скованост в ставите и изпитват затруднения при влизане и излизане от колата си.

Същите усещания изпитвали и 14% от хората, на които не е поставена диагноза артрит. Пациентите обикновено взимат обезболяващи лекарства, но въпреки това изпитват болки и скованост, особено ако не си почиват достатъчно.

какви са симптомите на псориатичния артрит

 

Имате ли зачервяване и парене по ставите?

Според специалистите, артритът при хората с псориазис представлява възпаление на ставите. Той се проявява не само с болки и подувания. Понякога ставите се зачервяват и затоплят, или болните имат усещане, че ставите им са пълни с течност.

По време на изследването 28% от пациентите с псориатичен артрит се оплаквали от парене на ставите. Същото оплакване имали и 9% от пациентите с диагноза само псориазис.
 

Подуват ли се ставите ви?

Псориатичният артрит може да причини подуване на китките, коленете, глезените и пръстите. В изследването 48% от пациентите с артрит - и 14% без – имали подувания на ставите, а респективно 27% и 11% имали затруднения с поставянето на пръстени и часовници. Това състояние може да се сбърка с ревматоидния артрит, но за разлика от него артритът, свързан с псориазиса, може да не се прояви едновременно и еднакво от двете страни на тялото.

Подуват ли се пръстите на ръцете и краката ви?

В допълнение към подуването около ставите псориатичният артрит може да причини възпаление на целите сухожилия по пръстите на ръцете и краката.

В изследването 28% пациентите с псориатичен артрит и 9% от тези с псориазис се оплакали, че понякога пръстите им се подуват като наденици. Тези оплаквания са типични и за други видове артрит, затова е важно поставянето на точна диагноза.

Имате ли изменения по ноктите?

Обезцветяване на ноктите, отделяне от нокътното легло, или хлътване  са симптоми както на псориазис, така и на псориатичен артрит.
Само по тези признаци обаче не може да се постави диагнозата псориатичен артрит. Те трябва да бъдат придружени и от други симптоми, като болки в ставите и възпаление.

Имате ли болки в гърба?

49% от изследваните пациенти с псориатичен артрит и 31% от тези без диагноза артрит се оплаквали от болки в гърба, често придружени от скованост и парене. Болките в гърба понякога са единственият симптом на псориатичния артрит, но се случва пациентите да изпитват и болки във врата, стъпалата и таза.


Защо е важна диагнозата

Според специалистите, псориатичният артрит не се диагностицира навреме. Забавянето на поставянето на диагноза нанася много щети и влошава качеството на живот. По време на проучването 63% от страдащите от псориатичен артрит се оплакали, че вече не водят активен живот, а 47%  - че болестта им пречи да работят.

 

След като лекарите поставят диагнозата псориатичен артрит хората трябва да заменят любимите си спортни занимания с по-щадящи ставите упражнения. След дълго седене трябва да се раздвижват, за да облекчат сковаването на ставите.
 



 

Коментари